Reformom do vladavine prava

VIDEO K9: Opterećenost sudova, dugotrajni sudski postupci, ali i upitna nezavisnost sudstva opterećuju naše pravosuđe uprkos reformama sprovođenim poslednjih 15 godina. Da su reforma pravosuđa i vladavina prava u Srbiji važne oblasti na evropskom putu ukazao je u aprilu ministar spoljnih poslova Nemačke koji je tom prilikom ponudio i podršku Berlina u ostvarivanju tih ciljeva.

0
11

Srbija je u proteklih deceniju i po gotovo sve reforme u pravosuđu sprovodila kroz donošenje strategija, čije su najvažniji rezultati uvođenje novih pravosudnih funkcija – javnog beležnika i javnog izvršitelja, kao i alternativno rešavanje sporova.

Društvo sudija Srbije je u martu na poziv Ministarstva pravde dostavilo sugestije o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku uz uverenje da će, kako je rečeno, efikasnost, predvidivost i dostupnost sudskog sistema, a time i poverenja građana u sudije i sudove biti značajno unapređeni kad budu stvoreni uslovi za potpuniju nezavisnost sudija i sudova.

Advokat Boško Žilić kaže da je važan veoma veliki procenat, vezano za sam rad suda, koji bi mogao da bude definisan kao pristrasno suđenje.

Da bi se to izbeglo, smatra Žilić, bilo bi korisno iskoristiti mogućnost pozivanja javnosti u, kako krivične, tako i parnične postupke.

Poslednja Strategija razvoja pravosuđa za period od 2020. do 2025. godine je dokument koji bi, uz revidirani Akcioni plan za Poglavlje 23 u pregovorima sa EU, predstavljao osnovu za sve dalje reforme koje će u narednih 5 godina biti preduzimane u ovoj oblasti. Jasni su ciljevi ove strategije, ali su, prema mišljenju mnogih, diskutabilne mere kojima će oni biti postiguti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.