Reforma javne uprave

VIDEO K9: Panel diskusija o formiranju Nacionalne akademije za stručno usavršavanje u javnoj upravi održana je danas u Novom Sadu. Ovo je drugi od četiri okrugla stola koje resorno ministarstvo namerava da održi u sklopu javne rasprave o osnivanju Akademije.

0
515

Stručno usavršavanje u javnoj upravi prioritet je Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a fokus današnje rasprave bio je stavljen na promene koje će doneti Akademija za državne službenike.

Kao krovna obrazovna institucija, Akademija će imati ključnu ulogu u planiranju i izboru kadrova, sistemu nagrađivanja i karijernog napredovanja, obukama zaposlenih i integrisanju pojedinaca u tim, kao i integraciji timova u institucije javne uprave.

“Dobro obučeni ljudi na pravim mestima, mislimo da je to put da se poveća efikasnost ove države, da se poveća konkurentnost u krajnjem slučaju i da imamo ekonomsku bolju i jaču državu”, rekao je Željko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Zadatak Akademije je da javne službenike obučava osnovnim veštinama i dodatnim znanjima, kao što je primena zakona i pravila i procedura u radu. Pored toga, Akademija će raditi i na usvajanju tehnika i veština komunikacija i liderskih veština.

“Ovi zakoni su jako važni sa aspekto što uvode sistem stručnog usavršavanja zaposlenih javoj upravi, što se po prvi put na ovaj način dešava i što će svim organima koji se bave stručnim usavršavanjem omogućiti da zaposleni mogu da izgrađuju svoju karijeru na pravi način, da stiču kompetencije koje su važne za obavljanje njihovih poslova”, naveo je Igor Milivojević iz Stalne konferencije gradova i opština.

Bitno je istaći i to, rečeno je na skupu, da će kroz Akademiju biti pružena znanja kako da elektronska uprava mogla da zaživi u potpunosti.

Javna rasprava traje do 15. maja, nakon čega bi Nacrt Zakona trebalo da bude dostavljen Vladi Srbije na usvajanje, a potom da uđe u skupštinsku proceduru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.