Referentna laboratorija za kontrolu mleka u Novom Sadu

VIDEO K9: Srbija nema referentnu državnu laboratoriju za kontrolu mleka, a prema najavama, jedna od njih mogla bi od aprila ove godine da počne sa radom u Novom Sadu. Naime, Vlada Srbije trebalo bi uskoro da donese uredbu po joj će umesto proizvođača, kvalitet mleka kontrolisati tri referentne laboratorije na nacionalnom nivou, pišu beogradski mediji.

0
1634

Kontolu kvaliteta i higijenu u mlekarama trenutno kontrolišu same mlekare, a od aprila to bi trebalo da čine referentne državne laboratorije i to u Batajnici, Novom Sadu, Kragujevcu ili Kraljevu.

Cilj je da srpski mlekari imaju nezavisnu i objektivnu ocenu svojih proizvoda, koju neće raditi otkupljivači mleka, već država.

“Princip ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’, odnosno da same mlekare proveravaju kvalitet, uskoro će otići u prošlost. Da bi se to primenjivalo, Vlada će narednih dana doneti odgovarajuće odluke. Ideja nam je da od aprila krenemo sa drugačijom kontrolom kvaliteta mleka. Treba da se zna i da će od 1. januara sledeće godine isplata premija za mleko biti zasnovana na utvrđenom kvalitetu”, rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Pored uspostavljanja mreže referentnih labaratorija, ministarstvo poljoprivrede pravi i pravilnik za kontrolu kvaliteta mesa i mleka, pa bi do kraja aprila trebalo da se zaokruži čitav sistem u ovoj oblasti.

Podsetimo, nedavno je najavljeno da će od maja u Srbiji biti pooštrena kontrola namirnica. Tada bi trebalo da počne da radi Savet za bezbednost hrane, a uskoro se očekuje i dugo najavljivani početak rada Nacionalne referentne laboratorije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.