Redovno plivanje u vodi bogatoj mineralima – lek za dušu i telo

Odavno su lekari preporučivali svojim pacijentima plivanje u morskoj vodi za lečenje različitih bolesti i stanja.

69

Čuveni engleski lekar, Ričard Rasel, 1769. objavio je disertaciju o koristima morske vode u lečenju “bolesnih žlezda”.

Korišćenje morske vode u medicinske svrhe zove se talasoterapija. Zahvaljujući svom sastavu, morska voda koja sadrži značajno veće količine minerala vrlo je korisna za kožu, za stanja poput psorijaze i ekcema.

Ono što posebno treba istaći jeste bogat sadržaj joda u morskoj vodi, zbog čega deluje antiseptično i ima zaceljujuća svojstva. Ispiranje nosa morskom vodom i plivanje u njoj smanjuje simptome polenske kijavice, sinusitisa i drugih disajnih tegoba (astma), jer morska voda čisti prirodne telesne tečnosti u sluznici disajnih puteva.

Vežbanje i plivanje u morskoj vodi je vrlo zdravo i okrepljujuće, smanjuje stres. Morski biolog Valas Nikols u svojoj knjizi ,,Plavi um”, objavio je naučne dokaze zašto boravak u morskoj vodi deluje meditativno na ljudski organizam, podstiče kreativno razmišljanje, smanjuje anksioznost, stres, vraća unautrašnji mir i podstiče saosećajno razmišljanje.

Jedan od razloga je način na koji dišemo tokom plivanja i ronjenja. Ritmičnost disanja i naizmeničnost pokreta, u sadejstvu sa mineralima morske vode jačaju parasimpatički deo nervnog sistema koji opušta organe i smiruje mozak. Na taj način morska voda umiruje moždane talase i podstiče oslobađanje hormona koji pozitivno utiču na mozak.

Hidroterapija (aktivnost u vodi), plivanje, surfovanje smanjuju simptome depresije i leči nas, popravlja ono što je slomljeno unutar nas. Zbog toga se široko koristi u rehabilitaciji. Boravak u morskoj vodi aktivira temperaturne receptore ispod kože koji oslobađaju hormone poput endorfina, adrenalina i kortizola.

Oni imaju terapijske koristi za mišićno-koštana stanja. Ponavljano izlaganje morskoj vodi pojačava funkcije parasimpatičkog živčanog sustava, što pomaže u radu organa, zbog povećanog oslobađanja dopamina i serotonina.

Česta izloženost morskoj vodi takođe povećava imunitet tela.

Sve u svemu, redovna plivanje u vodi bogatoj mineralima je mudra zdravstvena navika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.