Redovan samopregled spašava život

VIDEO K9: Važno je da žena, kao stub porodice i društva, bude zdrava, poručuju iz Doma zdravlja Novi Sad, koji je na Svetski dan borbe protiv raka dojke danas organizovao besplatnu zdravstvenu akciju za naše sugrađanke.

0
44

Svetski dan borbe protiv raka dojke Preventivni centar novosadskog Doma zdravlja obeležio je danas besplatnom zdravstvenom akcijom u tržnom centru na Bulеvaru oslobođenja 102.

Cilj akcije je skretanje pažnje ženama na značaj samopregleda i redovnih skrining pregleda koji im mogu spasiti život ukoliko promenu otkriju na vreme.

Sugrađanke su danas imale imale priliku da se edukuju za samopregled na torzo simulatoru i dobiju savete o riziko-faktorima, a  omogućene su im i kontrola šećera iz kapi krvi, merenje visina krvnog pritiska i pulsa te Indeksa telesne mase (BMI).  

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji, gde svake godine oko 4.000 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke.

Dom zdravlja Novi Sad ulaže velike napore da preventivnim pregledima i edukacijom žena podigne svest i smanji lošu statistiku i vodeća je institucija u skrining programu za rano otkrivanje karcinoma dojke kojim su obuhvaćene žene starosti od 50 do 69 godina.

Preventivni pregledi i skrininzi su veoma važni jer, ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom manjih hirurških intervencija, oporavak je brži, a kvalitet života bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama, naglasila je Vesna Imbronjev iz Preventivnog centra, koja je demonstrirala pravilan način preventivnog samopregleda za otkrivanje eventualnih promena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.