Rečnik slavenosrpskog jezika

VIDEO K9: Ogledna sveska rečnika slavenosrpskog jezika ugledala je svetlost dana nakon 36 godina, od kada je započet rad na ovom važnom leksičkom i leksikografskom delu. Danas je ogledna sveska, prva ozbiljnija osnova budućeg rečnika, predstavljena stručnoj javnosti u Matici srpskoj.

0
1716

Projekat izrade slavenosrpskog jezika radi se od 1981. godine, a započeo ga je i njime rukovodio profesor Aleksandar Mladenović.

Nakon njegove smrti, 2010. godine, formiran je novi projektni tim u koji danas sačinjavaju Isidora Bjelaković, Irena Cvetković Teofilović, Aleksandar Milanović, Milena Zorić i Jelena Stošić.

“Građa je zaista veoma raznovrsna i veoma obimna. Dakle, ona podrazumeva tekstove od sredine 18. do sredine 19. veka različitih žanrova i književno umetničkih, naučnih, administrativnih i publicističkih kako bi se pokazala slojevitost leksike u ovom periodu”, navela je doc. dr Isidora Bjelaković, rukovodilac projekta izrade rečnika.

Rečnik slavenosrpskog jezika je važan za bolje razumevanje dala pisaca iz perioda 18. i 19. veka. Korpus za izradu rečnika slavenosrpskog jezika podrazumeva rukopisnu i objavljenu i publikovanu građu.

“Istovremeno sa izradom ogledne sveske sa leksikografskom obradom mi pokušavamo i da konačno uobličimo korpus, a u isto vreme i da ga digitalizujemo. Budući da je u prvom projektnom periodu građa bila ispisivana na više, to je sada prevaziđena metoda. Tako da mi sve što je urađeno do sada digitalizujemo i istovremeno vršimo leksikografsku obradu”, navela je Bjelaković.

O značaju rečnika za lingviste i književnike, kao uže stručne ciljne grupe, kao i za šire konzumente ovog budućeg kapitalnog dela, na promociji su govorili i profesor Mato Pižurica i profesorka Gordana Štasni.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.