Reakcije na napade na direktorku škole u Sečnju: Srbija ne sme postati srednjevekovna država

Profesor Slobodan Sadžakov ocenio je da su napadi na direktorku škole u Sečnju još jedan dokaz koliko se odmaklo u kršenju Ustava i principa da je crkva odvojena od države.

0
63

“Ta razdvojenost je nešto što i sam Ustav nalaže. A kod nas je normalizovano ono što po civilizacijsko-sekularizacijskim merilima ne bi trebalo biti normalno i dopušteno”, rekao je za portal 021.rs Sadžakov, koji je profesor etike na Novosadskom univerzitetu.

Ocenio je da je direktorka OŠ u Sečnju Olivera Marjanović “svojim gestom unela bar malo svetlosti u srednjovekovni mrak”.

“Primitivci sve prilagođavaju vlastitoj meri, pa tako imaju i svoje shvatanje običaja i vere. Ti nazovi vernici uglavnom nisu u stanju da pročitaju ni Novi zavet. Za njih je vera bacanje petardi, topovski udari, prejedanje po slavama i paljenje guma“, ocenio je Sadžakov.

Portal 021.rs piše i da Pokret slobodnih građana smatra da je nedopustiv javni linč direktorke Osnovne škole “Aleksa Šantić”, koja je savesno radila svoj posao tako što je zabranila verske obrede u ovoj školi povodom proslave školske slave Svetog Save.

“Srbija ima Ustav koji bismo svi morali da poštujemo, a po tom Ustavu Srbija je sekularna država i sveštenicima kao i verskim obredima nije mesto u obrazovnim institucijama. Pri tom moramo uzeti u obzir činjenicu da je Sečanj multietnička sredina u srcu Vojvodine gde bi moralo da postoji uzajamno poštovanje tradicija, ali nikako nametanje istih preko prosvete i obrazovnih institucija”, rekla je Ana Oreg predsednica Vojvođanskog odbora PSG i poslanica u Skupštini Srbije.

“Mislimo da ovim činom svima drži javni čas o tome kako se brani Ustav Republike Srbije, za nas i sve buduće generacije. Ova žena je istinski patriota i na njen čin bi svi trebalo da se ugledamo“, zaključuje Oreg.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović reagovao je i na izjavu ministra Branka Ružića ocenjujući da je on doprineo argumentaciji onih koji nad direktorkom škole u Sečnju sprovode linč, tako što je “stao u odbranu slavskog kolača”.

Grbović je dodao da je nesporno održavanje manifestacija posvećenih Savi Nemanjiću, kao jednom od prvih pisaca na srpskom jeziku i utemeljivaču prvih škola u srednjevekovnoj Srbiji.

“Osnovna misija svih prosvetnih radnika jeste da afirmišu i promovišu prosvetiteljski karakter njegovog delovanja tako što će njegovo nasleđe predstavljati i proslavljati kao deo zajedničke kulturne baštine, umesto da svođenjem isključivo na nivo verskog obreda to nasleđe čine otrgnutim od značajnog dela građana Srbije koji nisu pravoslavne veroispovesti”, istakao je.

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od države da stane u zaštitu direktorke škole koja je, kako navode, izložena progonu i medijskom linču zbog odluke o načinu proslave školske slave Svetog Save u školi. 

“Pozivamo ministra i sekretara da svojim autoritetom zaštite direktorku i pokažu da Ustav Srbije nije samo mrtvo slovo na papiru, te da je njime jasno definisan sekularni karakter države”, ističe se u saopštenju ligaša.

Oni pozivaju i Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i Savet za štampu da “učine sve da se prekine medijsko šikaniranje direktorke i da se kazne oni koji su u tome učestvovali”.

“Srbija ne sme postati srednjevekovna država u kojoj se drugačiji stav smatra izdajom i otpadništvom. Vreme lomača davno je iza nas”, zaključuje LSV.

Podsetimo, prethodno je danas reagovalo i nekoliko vojvođanskih nevladinih organizacija. Oni su pozvali građane Sečnja i Vojvodine i civilni sektor da zaštite i podrže direktorku.

Oglasio se i ministar prosvete Branko Ružić koji nije komentarisao napade i izveštavanje medija o direktorki već je istakao da mu je nezamislivo da se slavi Sveti Sava bez sečenja slavskog kolača. 

U Osnovnoj školi “Aleksa Šantić” u Sečnju, odlukom direktorke, ove godine za obeležavanje dana Svetog Save nisu bili dozvoljeni verski obredi, odnosno nije bilo sveštenika, rezanja slavskog kolača i predaje kumstva, što je višedecenijska tradicija.

Objava na društvenim mrežama o obeležavanju školske slave koja je podeljena i u grupi Ateisti Srbije izazvala je burne reakcije roditelja osnovnoškolaca, ali i drugih meštana Sečnja.

(021.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.