Reagovanje u kriznim situacijama

VIDEO K9: Većina ljudi ne zna dovoljno o tome kako treba postupati u vanrednim situacijama, zbog čega je važno raditi na edukaciji, naročito mladih. Kako bi srednjoškolce uputili šta da urade u slučaju neke krizne situacije, kao što je teroristički napad, požar ili dojava o bombi, juče je Elektrotehničkoj školi održano predavanje i pokazna vežba.

399

Učenici Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” i susedne Tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn” bili su u prilici da vide šta bi se moglo desiti u slučaju neke vanredne situacije koja može ugroziti živote učenika, ali i svih ostalih koji rade u školama.

Edukacija se sastojala iz dva dela – teoretske obuke i praktičnog dela, u kome je učeniciam objašnjeno kako da se evakuišu na bezbedno mesto.

Direktor Elektrotehničke Milan Vukobrat škole istakao je da su se dešavale situacije kada je trebalo brzo reagovati. Iako su to, kako je rekao, uglavnom bile dojave o bombi, podseća da u ovoj školi ima oko 1.800 učenika, te je veoma važno da đaci i zaposleni znaju kako da postupaju u vanrednim situacijama.

“U nastavnom programu, nažalost, nema dovoljno takvih sadržaja i učenici nemaju priliku da na praktičan način da provežbaju i vide sve ono što bi moglo da im znači u trenutku kada je njihov život, ili život nekog drugog, u opasnosti. Nekadašnji sistem obrazovanja imao je tih elemenata u sebi, a mi smo to skrajnuli i potisnuli i sada, evo, na ovakav način pokušavamo to da vratimo”, kazao je Vukobrat.

U Aktivu direktora novosadskih srednjih škola ističu da je cilj ovakvih edukacija da se podigne svest učenika i brzina reagovanja u slučaju bilo koje vanredne situacije koja može ugroziti njihove živote. Zbog toga će, kako je rekao Stanko Mitić, predsednik Aktiva, pokazne vežbe poput ove u Elektrotehničkoj, biti organizovane i u drugim novosadskim školama.

“Sigurno da su se neki učenici po prvi put sreli sa nekim praktičnim stvarima koje se, nažalost, mogu desiti u našem svakodnevnom okruženju, a u ovom slučaju su u pitanju škole. Zbog toga je neophodno podržati ovakve akcije i medijski”, smatra Mitić.

Pokaznu vežbu evakuacije iz škole organizovali su članovi Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.