Razvoj ekološke svesti kod najmlađih

VIDEO K9: Ekološku svest treba razvijati od najmlađeg uzrasta. O ekologiji i zaštiti životne sredine danas su kroz kreativne i ekološke radionice učila deca koja pohađaju prvi Ekološki vrtić "Maslačak" Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" u Novom Sadu.

0
522

Rani uzrast je najoptimalniji period za razvoj ekološke svesti, kao period u kome deca najbrže uče kroz odnose koje upostavljaju sa svojim okruženjem.

Ekološke i kreativne radionice su veoma značajna za decu koja kroz njih stiču nova iskustva i saznanja o svetu koji ih okružuje.

“Cilj radionica je razvoj ekološke svesti, aktivno učešće dece i uočavanje koje su mogućnosti kako možemo sve resurse koje imamo u okruženju da iskoristimo za očuvanje životne sredine. Danas ćemo koristiti ambalažne materijale i imaćete priliku da videte radionice u kojima će deca reciklirati i koristiti prirodne materijale, sadiće cveće, izrađivaće razne ukrasne predmete i verujem da će se svima dopasti radionice, a naročito deca uživaju u tome, oni se već danima pripremaju za ove radionice”, rekla je Ljubica Popović, pedagog.

Današnje radionice u vrtiću “Maslačak” realizovane su u okviru programa “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” koji već osam godina sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

“Ekološka kultura je nešto što se kod nas mora razvijati, jer je nemamo dovoljno ni mi odrasli, a naše uzdanice su naša deca i pošto se na njih oslanja budućnost mi smo spremni da i u narednim godinama podržimo ovaj program, što znači da ulažemo u našu budućnost”, rekla je Brankica Tabak iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam.

Učesnici u programu “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” su predškolske, osnovne i srednje obrazovne ustanove na teritoriji Vojvodine.

Ove godine se za učešće prijavilo 84 ustanove, a one koje su najbolje realizovale ekološke aktivnosti dobijaju nagrade u vidu izleta i besplatnih stručnih seminara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.