Razrešeno 14 direktora javnih preduzeća u Beogradu po skraćenom postupku

Skupština grada Beograda razrešila je, po skraćenom postupku i bez rasprave, 14 direktora javnih gradskih preduzeća i ustanova i izabrala nove, glasovima 57 odbornika.

0
12

Promene direktora izglasane su u preduzećima “Apoteka Beograd”, Gradskom centru za socijalni rad, Prihvatilište za odrasla i stara lica, “Putevi Beograd”, “Beogradski vodovod i kanalizacija”, “Beograd put”, kao i u “Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda”.

Nove direktore dobila su i preduzeća “Infostan i tehnologije”, Gradsko saobraćajno preduzeće “Beograd”, “Gradsko stambeno”, Urbanistički zavod Beograd “JUP”, “Sava Centar”, “Beogradski metro i voz” i Centra dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda.

Jedan broj direktora javnih gradskih preduzeća je smenjen, deo je ponovo izabran za vršioca dužnosti direktora, dok je deo njih sam podneo ostavku.

Skupštinu grada Beograda čini 110 odbornika.

Materijal sa predlozima za razrešenje više direktora javnih preduzeća i ustanova koje je imenovao grad stigao je na samom početku današnje sednice, do kada nisu bila poznata ni preduzeća ni imena direktora.

Više opozicionih odborničkih grupa je, pre same sednice, ocenilo da se imena kriju i da je ta tačka stavljena da se o njoj  raspravlja po hitnom postupku čime je rasprava onemogućena.

Šef odborničke grupe koalicije “Moramo” Dobrica Veselinović je izjavio da je to posledica “unutarstranačkog raskola i da se još nije raščivijalo ko je u klanu Vesića ili Šapića”.

“Ovo pokazuje i da (gradonačelnik Aleksandar) Šapić nema potpunu kontrolu. Videlo se i da (predsednik Skupštine) Nikola Nikodijević nije upoznat sa svime. To je rat svih protiv svih”, rekao je Veselinović.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić izjavio je na sednici da se direktori javnih preduzeća menjaju po hitnoj proceduri da bi ih “zaštito”.

“Nismo vam dali ranije njihova imena da ih vi i vaši mediji ne ismevate i pravite krpe za brisanje poda, da se eventuano neko od nih zbog toga predomisli”, rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, “to je urađeno u skladu sa poslovnikom iz 2009, koji je napavio vaš Zoran Alimpijević”.

Šefica odborničke grupe “Ujedinjeni” Mila Popović, predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, rekla je Šapiću da je prekršen poslovnik kod te tačke dnevnog reda.

“Nije u redu da od građana i nas krijete njihova imena, ako već treba da se uhvate ukoštac sa velikim problemima. Zašto se plašite nas i onih medija koji objektivno izveštavaju”, rekla je Popović.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.