Razgovori o Albini Podgradskoj

VIDEO K9: U Kreativnom distriktu u Novom Sadu, u okviru ciklusa Razgovori u ŽeNSkom muzeju, u četvrtak će biti predstavljen život i rad Albine Podgradske, autorke drame po kojoj je urađena predstava koja će ove godine biti izvedene na 69. Sterijinom pozorju, od 26. maja do 3. juna.

0
5

U okviru ciklusa Razgovori u ŽeNSkom muzeju, književnica Zdenka Valent Belić  predstaviće  život i rad Albine Podgradske, autorke drame “Sirota Mileva iz Bosne u našoj civilizaciji godine 1878”, koja će u režiji Anđelke Nikolić biti izvedena na ovogodišnjem Sterijinom pozorju.

Ovaj dramski tekst Albine Podgradske (1858-1880)  smatra se najstarijom, za sada poznatom i sačuvanom dramom napisanom na srpskom jeziku, čija je autorka žena. Digitalna platforma  ŽeNSki muzej bavi se istraživanjem, digitalizacijom, sistematizacijom i javnim predstavljanjem ženskog i feminističkog nasleđa, kao i aktuelnog ženskog stvaralaštva i delovanja  u Novom Sadu i Vojvodini, na način da ova građa bude javno dostupna i pretraživa. Virtuelni  ŽeNSki muzej pokrenuo je  Savez feminističkih organizacija (Re)konekcija 2019. godine uz podršku Uprave za kulturu grada Novog Sada.

Razgovori o Albini Podgraskoj zakazani su za četvrtak u Radionici Kreativnog distrikta u 19 sati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.