Ravna stopala treba lečiti

VIDEO K9: Brojna istraživanja ukazuju da je sve više dece sa ravnim stopalima. Ravna, odnosno, spuštena stopala su vrlo česta pojava i kod odraslih. Međutim, ovaj problem često je ignorisan, a ako se ne leči, može postati uzrok mnogih zdravstvenih problema.

588

Ravna stopla uglavnom su posledica pre svega genetskih predispozicija, ali postoje i razvojni faktori, među kojima su smanjena fizička aktivnost i gojaznost.

Već u ranom uzrastu, od treće godine, trebalo bi kontrolisati stopala deteta.

“Ja uvek kažem da je stopalo temelj celog organizma. Ko ima ravna stopala, njemu se krivi kičma, dolazi do oštećenja hrskavice, dolazi do raznih problema. Dok je čovek mlađi, on te probleme ne oseća, tek kasnije pojavljuju ti problemi, negde oko četrdesete – pedesete godine”, istakao je Velimir Grujičić iz Centra za korekciju stopala.

Neodgovarajuća obuća takođe nepovoljno utiče na razvoj stopala, kaže Grujičić i dodaje da su ravna stopala ređa pojava kod dece koja žive u sredini koja im omogućava da hodaju bosa po neravnom terenu.

“Mi savetujemo ovako, pored nošenja uložaka, treba raditi određene vežbe i to ciljane vežbe. Sve zavisi od toga kakve probleme dete ima. Konkretno skakutanje na prstima, hodanje na petama, hodanje na spoljašnju stranu. Ali prvu vežbu koju ja savetujem je vežbanje šeme hoda. Sva deca hodaju pačijim hodom, tako da tu se deformišu zglobovi kolena, kukova i imaju problema čak i u vratnom delu. Znači šema treba da bude takva da bude ugao između prstiju oko 24-25 stepeni”, naveo je Grujičić.

On savetuje roditeljima da decu na vreme odvedu na pregled stopala, kako bi se, ukoliko je potrebno, odredila adekvatna terapija i izbegle zdravstvene komplikacije kao posledice ravnih stopala.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.