Ratni veterani nezadovoljni zakonom i statusom

VIDEO K9: Protestom u Pionirskom parku ratni veterani već duže vreme pokušavaju da skrenu pažnju javnosti na nezadovoljstvo svojim statusom.

0
545

Ratni veterani i vojni invalidi koji od 5. oktobra protestuju okupljeni u Pionirskom parku u Beogradu kažu da od svojih zahteva neće odustati dok se ne izbora za sastanak s predsednikom Srbije kojem žele da objasne razloge svog nezadovoljstva.

Oni žele povlačenje Predloga zakona o boračko-invalidskoj zaštiti, osnivanje tzv. “boračkog ministarstva” i traže “borački dodatak”.

U Udruženju učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije navode da su nemi posmatrači dešavanja na političkoj sceni Srbije proteklih 20 godina.

“Mi trenutno radimo, da kažem, obaveštavanju ratnih veterana sa činjencama šta se dešava vezano za njihov status u Srbiji. Na žalost, od 2008. godine u Ustavu Republike Srbije stoji, član 94, stav 4, da ratni veterani između ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih imaju posebna prava regulisana zakonom. Tog zakona nema i ne postoji. Čujete možda u zadnje vreme da ministar za rad, boračka i socijalna pitanja iznosi da je u fazi izrada predloga zakona koji treba da uđe u buduću skupštinsku proceduru kojim se objedinjava nekih 40 akata podzakonskih i nekih zakona da će napokon ratni veterani dobiti satisfakciju sa tim zakonom”, rekao je Željko Vukelić, ispred Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

To, dodao je on, to nije tačno, jer se akta odnose isključivo na ratne vojne invalide, te su ratni veterani još uvek uskraćeni za svoja prava.

Veterani se, kako je rekao godinama suočavaju sa nizom problema u borbi za ostvarivanje svojih prava od kojih su najvažnija, prema njihovim rečima, borački dodatak, stambeno zbrinjavanje, zdravstvena zaštita, olakšice u plaćanju komunalnih usluga ukoliko je lokalna samouprava u mogućnosti da to ispuni, ali i sticanje statusa i legitimacije.

“Navodno od 21 prava je prošireno na 34 prava koja će imati ratni veterani i ratni vojni invalidi. Opet, nažalost, samo pet prava se odnosi na ratne veterane. Sve ostalo se odnosi na ratne vojne invalide. I tih pet prava su apsloutno slovo na papiru. Teoretski nemoguće da neko od ratnih veterana nešto od tih prava ostvari. Jedino pravo koje će sigurno imati i moći da ostvare to je da dobiju legitimaciju ratnog veterana”, naveo je Vukelić.

Prema njegovim rečima, lepo zvuči kada se kaže da će ratni veterani imati prava na borački dodatak, ali je problem što do ostvarenja ovog prava treba čekati navršenih 60 godina starosti.

“Ukoliko nije ostvario nikakvo pravo po bilo kom osnovu da ima bilo kakvo primanje. Nažalost, ne sme taj veteran da ima ništa na sebi, niti kuću, stan, niti zemlju. Ne daj bože, mislim što se kaže, da mu supruga nije živa. Ne treba imati nikakvo primanje. I, opet kažem, ako živi u zajednici sa svojom decom, ni oni ne trebaju imati nikakvo primanje. Znači, to plastično da vam kažem, jednostavno ne vređajući nikoga, čovek treba da bude sirotinja ili onaj klošar koji ništa u žćivotu nije radio i stekao i tek onda da ima mogućnost da ostvari pravo pod uslovom da je imao 70 dana boravka na Kosovu, ili 200 dana da kažem ratovima na prostoru bivše Jugoslavije”, naveo je Vukelić.

On je, inače, najavio političko angažovanje svog udruženja i stvaranje političke partije za koju je u toku prikupljanje potpisa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.