Raste cena pšenice na berzama

VIDEO K9: Cena pšenice na svetskim berzama i dalje raste, u Srbiji je najavljeno delimično ograničenje izvoza, a iz državnog vrha poručuju građanima da su zalihe više nego dovoljne.

0
48

Zatvaranje luka u Ukrajini i prekid isporuka iz Rusije doveli su do velike tražnje pšenice uvoznika zbog čega cena hlebnog žita u stalnom porastu na svetskim berzama, naročito u SAD. Ove dve zemlje koje su u ratu učestvuju sa skoro trećinom ukupnog svetskog izvoza pšenice.

Ova situacija odrazila se i na domaće tržište.

Zabeležen je i rast cene kukuruza kojim je na berzi trgovano po 33,5 dinara po kilogramubez PDV-a, a kod obe žitarice primetna je veća tražnja od ponude. U Srbiji su, inače, zasejane rekordne površine ovogodišnjeg roda pšenice, na više od 630.000 hektara. Na berzi saznajemo i da cena soje miruje ovih dana, ali da raste cena azotnih đubriva.

Srbija bi, kako je najavio predsednik Srbije, mogla ove nedelje da ograniči izvoz pšenice, ali ne i brašna, odnosno da omogući izvoz žita samo uz dozvolu Vlade. Naša zemlja, prema njegovim rečima, ima dovoljne zalihe ove žitarice i građani ne treba da brinu da li će doći do nestašice hrane.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.