Raste broj zaraženih gripom

VIDEO K9: Sezona gripa u Srbiji je počela, potvrđeni su, za sada još uvek sporadični slučajevi u Beogradu, Južnobačkom i Nišavskom okrugu. Od komplikacija gripa u našoj zemlji do sada su preminule 2 osobe, od kojih jedna u našem gradu.

0
354

Iako virus gripa u Vojvodini, kao i u Srbiji još uvek ima nisku aktivnost, prvi potvrđeni slučaj u Vojvodini ove sezone već je nažalost odneo jedan život, kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

“Institutu za javno zdravlje Vojvodine je 4. januara ove godine potvrdio prvi slučaj gripa u Novom Sadu, odnosno u Vojvodini. U pitanju je bila jedna starija sugrađanka koja je nažalost i preminula od posledica upale pluća izazvane virusom gripa, koja je, pored toga, bila hronični bolesnik, odnosno imala je šećernu bolest, pa je iz tog razloga došlo do komplikacija i samim tim smrtnog ishoda”, rekla je dr Snežana Medić, epidemiolog IZJZV.

Posle toga je registrovano još 11 slučajeva laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa.

“Samo u prvom slučaju bio je u pitanju sezonski grip, odnosno virus gripa tipa A, H3N2, dok je u ostalim slučajevima u pitanju bio tip A virusa H1N1, odnosno, popularnije nazvan svinjski grip, koji je kod nas prisutan još od 2009. godine”, navela je dr Medić.

Očekivanja su, kako je rekla, da će broj obolelih od gripa biti povećavan u naredne 4 nedelje, pa nije isključeno ni da krajem januara ili početkom februara epidemijski prag bude premašen.

Najvažniji vid prevencije, istakla je dr Medić, jeste vakcinacija koja je počela u novembru i kojoj se odazvao veliki broj građana.

“Naši sugrađani su pokazali veliku zainteresovanost za vakcinu ove sezone, pa gotovo da i nema više vakcina po domovima zdravlja, retko gde ima neka vakcina. Međutim, kada je reč o vakcinaciji, ona nije zabranjena i u ovoj fazi, znači, može se vakcinisati, ukoliko naravno, nađu vakcinu, ali je pitanje da li će ona stići da zaštiti tu osobu, s obzirom da treba dve nedelje da se stvori neki imunitet, znači, u tom periodu ako dođe u kontakt s nekim ko ima grip, može da se zarazi “, upozorila je dr Medić.

Vakcina protiv gripa je bezbedna i mogu je primiti sve osobe starije od 6 meseci, a dr Medić imunizaciju savetuje naročito hroničnim bolesnicima i trudnicama koje su, ukoliko budu zaražene gripom, u četiri puta većem riziku da dobiju upalu pluća.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.