Raste broj prijava uzbunjivača zbog pretnji poslodavaca

VIDEO K9: Zakon o uzbunjivačima pokazuje se kao efikasan u drugoj godini njegove primene. Naime, sve je više prijava koje podnose uzbunjivači tražeći sudsku zaštitu, jer im poslodavci prete, što potvrđuju podaci sudova i Ministarstva pravde.

0
345

Podaci pokazuju da su u prošloj godini sudovi primili 295 predmeta u kojima uzbunjivači traže zaštitu, što je značajno povećanje u odnosu na period od sedam meseci 2015. godine, kada je Zakon počeo da se primenjuje i kada je primljen 71 predmet.

Istovremeno je sa 16 na 36 povećan broj primljenih predloga za određivanje privremenih mera po tom zakonu.

U Ministarstvu pravde kažu da su za sada zadovoljni brojem prijava i brojem rešenih slučajeva pred sudovima. Broj rijava će vremenom biti i veći jer je, kako navode, potrebno određeno vreme kako bi se ljudi osmelili da prijavljuju nezakonitosti, ali i da se podigne svest o tome ko je uzbunjivač, šta treba da uradi, kako da zaštiti sebe i kako da prijavi korupciju.

Od prvih 200 slučajeva u kojima su uzbunjivači tražili zaštitu pravosuđe je rešilo oko 75 odsto i već postoje prve pravosnažne presude.

U onim slučajevima u kojima su prijavljene zloupotrebe ili neki vid korupcije, ti predmeti se procesuiraju u javnim tužilaštvima.

Ministarstvo pravde će, kako je rečeno, nastaviti da prati primenu zakona i u skladu sa tim preduzeće eventualno neke izmene zakona i organizovati nove obuke za sudije i tužioce.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.