Raste broj obolelih od gripe, još uvek bez epidemije

VIDEO K9: Iako je sve više sugrađana obolelih od gripe, u Institutu za javno zdravlje Vojvodine kažu da je porast broja obolelih uobičajen za ove doba godine i da još uvek nije blizu epidemijskih razmera.

280

Sezona je gripa i u protekle tri nedelje raste broj obolelih na čitavoj teritoriji Vojvodine, pa i u Novom Sadu, kažu u pokrajinskom Institutu za javno zdravlje.

Dominira virus gripa tipa A H1N1, koji je prisutan još od njegove pandemije 2009. godine, a sve je prisutniji i sezonski sezonski grip za koji očekuju da će vrhunac imati u poslednjoj nedelji februara.

014.avi
Izjava: Doc dr Mioljub Ristić, epidemiolog
0111 Broj hospitalizovanih se menja
0134 šest smrtnih ishoda na teritoriji pokrajine, cele

OFF2: Simptomi gripa su, kako je naveo, karakteristični po tome što se bolest javlja naglo, uz nagli skok temperature, malaksalost, gubitak apetita, bolove u celom telu.

014.avi
Izjava: Doc dr Mioljub Ristić, epidemiolog
0151 ono što je osnovna preporuka svakom ko oboli od gripa je da ostane kod kuće, da odleži tu bolest, a oni koji se bave obolelim od gripa da imaju neke osnovne mere zaštite, nošenje maske. Obolelima od gripa se ne savetuje da se odmah javljaju lekaru, ali pacijenti koji imaju neko hronično oboljenje plića, bubregam jetre, srca, u slučaju tegobe sa disanjem, a imaju grip, njima se savetuje i preporučuje da se jave lekaru 0219

OFF3: Iako broj obolelih u Vojvodini ima ratsući trend, širenje virusa još uvek nema epidemijske razmere.

014.avi
Izjava: Doc dr Mioljub Ristić, epidemiolog
0232 Epidemija se ni u Evropi ne proglašava, nego se prati intenzitet virusa u populaciji, kao što i mi radimo na teritoriji Novog Sada i pokrajine. Mi pratimo intenzitet virusa, mi imamo povećan broj obolelih unazad tri nedelje, trend je rastući, broj obolelih raste i nije ništa neuobičajeno u odnosu na neku prethodnu sezonu.0255

OFF4: Najbolja prevencija od gripa je, kako je naveo, vakcinacija i sve količine vakcine predviđene za rizične grupe su utrošene još u novembru i decembru, što bi trebalo da da rezultate u ovom periodu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.