Raste broj obolelih od gripa

VIDEO K9: Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u pokrajini raste broj obolelih od gripa, naročito u Severnobanatskom okrugu. U novosadskom Domu zdravlja napominju da je vakcinacija najbolja prevencija protiv gripa.

442

Posmatrano po okruzima, intenzitet aktivnosti virusa gripa je iznad vrednosti visokog praga na teritoriji Severnobanatskog okruga, dok je na teritoriji ostalih šest okruga registrovani prag ispod srednje vrednosti intenziteta kliničke aktivnosti virusa, stoji u izveštaju nadzora nad oboljenjima sličnim gripu Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Tokom ove nedelje nadzora infekcija virusom gripa dokazana je kod 72 pacijenta.

S obzirom na rastući trend intenziteta aktivnosti virusa, iz Doma zdravlja Novi Sad saopšteno je da su njihovi lekari spremni da reaguju u slučaju da bude proglašena epidemija gripa.

Virus se širi direktnim i indirektnim putem, a simptomi gripa su povišena temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, opšta slabost, glavobolja, tegobe u respiratornom traktu – kijavica, curenje nosa, gušobolja, suv nadražajni kašalj.

Obolelima savetuju mirovanje, uzimanje simptomatske terapije, polivitaminske ishrane, unos tečnosti, a u slučaju razvoja komplikacija obaveznu posetu lekaru.

Posebno su ugroženi stariji od 65 godina, hronično oboleli, imunokompromitovani, zdravstveni radnici kao i svi oni koji dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi.

U Domu zdravlja savetuju izbegavanje kontakata sa obolelima i napominju da je, protiv gripa, vakcinacija najbolja prevencija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.