Raspust usporava širenje gripa

VIDEO K9: Produženi raspust daje dobre rezultate kada je u pitanju sporije širenje virusa gripa među decom, kažu na Odeljenju pedijatrije novosadskog Doma zdravlja.

0
85

Epidemijsko širenje virusa sezonskog gripa među najmlađim Novosađanima je usporeno, što pokazuje da mere nadležnih ministarstava i uprava o obustavi nastave u školama i vrtićima daju rezutate, rekla je načelnica Dečje službe Doma zdravlja Novi Sad, dr Vesna Vuleković.

“Širenje virusa gripa ima neki svoj ciklus i tzv. nivo aktivnosti koji je poslednje dve nedelje unazad bio jedan pik, prosto najveća aktivnost tog virusa i odluka Sekretarijata za zdrvstvo da se obustavi rad škola i predškolskih ustanova jeste pokazala rezultat po čekaonicama, uopšte po broju usluga koje pružamo, zato što je mnogo manji broj obolelih”, izjavila je dr Vuleković.

Grip se prenosi kapljičnim putem, podsetila je dr Vuleković, pa je okupljanje većeg broja osoba na malom prostoru idealno za njegovo širenje.

“Očekujemo da upravo za vreme trajanja ovog vanrednog raspusta, očekuje se da će taj nivo aktivnosti da opadne i njegova virulentnost da bude niska pa će samim tim da se završi za ovu sezonu”, rekla je dr Vuleković.

Deca spadaju u rizičnu grupu između ostalog i zbog toga što, smatra dr Vuleković, sezonska vakcinacija protiv gripe još uvek nije zakonska obaveza.

“To je preporučena vakcina i još uvek se roditelji ne odlučuju uz naše preporuke da, ipak, vakcinišemo decu. Svaki put kad govorimo o živim vakcinama, što jeste delimično i ova, ima se neki strah o tome. U želji da vakcinišemo decu u optimalno vreme, negde već u oktobru, novembru mesecu, jer je potrebno da se stvore antitela kad virus počne da se nalazi u prirodi, deca kreću u kolektiv, kreće školska godina”, navela je dr Vuleković.

Početak školske godine vreme je i akutnih infekcija kod dece, što je kontraindikacija da se u tom optimalnom periodu deca vakcinišu. Dom zdravlja Novi Sad, prema njenim rečima, radi na tome da roditelji, kao i deca starijeg uzrasta, shvate značaj vakcinacije protiv virusa gripe, kako bi ih već neredne sezone bilo vakcinisanih u što većem broju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.