Rasprava o Zakonu o visokom obrazovanju

VIDEO K9: Danas je počeo da teče rok za sprovođenje javne rasprave o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Novi zakon donosi mnoge novine, a javna rasrpava u Novom Sadu biće održana iduće srede.

0
404

Javna rasprava o novom zakonu o visokom obrazovanju trebalo bi da počne iduće sedmice, a tek po okončanju rasprave biće poznato šta će od predloženih rešenja biti uvršćeno u zakon.

Kako se navodi u nacrtu, Novim Zakonom biće osnovan Nacionalni savet za visoko obrazovanje koji će se baviti razvojem i unapređenjem kvaliteta visokog obrazovanja, a brojaće ukupno 17 članova i finasiraće s eod sopstvenih prihoda i iz budžeta. Osim toga, postojaće i Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju, koje će raditi na vrednovanju studijskih programa i imaće svojstvo pravnog lica čije članove UO će imenovati Vlada RS.

Predviđeno je i da Nacionalno akreditaciono telo izdaje uverenja o akreditaciji visokoškolske ustanove, odnosno studijskog programa ili da odbije zahtev za akreditaciju.

Uz rektora, prorektore i generalnog sekretara predviđa se i nova funkcija na Univerzitetu – menadžer, navodi list Politika, dodajući da zasad nema detaljnijih informacija šta ova funkcija podrazumeva.

I dalje će visokoškolske ustanove same dosnositi odluku o visini školarina, a merila za visinu moraju biti određena aktom ustanove.

Što se tiče rokova za polaganje iuspita, predviđeno je njihov broj utvrđuju same visokoškolske ustanove.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva, javna rasprava o Nacrtu novog zakona o visokom obrazovanju počeće u utorak, a u sredu će biti održana i u Novom Sadu, u prostorijama Rektorata u terminu od 13,30 do 15 sati. Predlog novog zakona može se pronaći sa web stranici ministarstva www.mpn.gov.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.