Rasprava o nacionalnom modelu studentske prakse

VIDEO K9: „Moj grad – moj izbor – moja karijera“, naziv je Nacionalnog modela studentske prakse čije je kreiranje u toku, a koje je predstavljeno na okruglom stolu održanom danas u Novom Sadu.

0
669

Projekat Nacionalni model studentske prakse ima za cilj da umreži fakultet, institucije lokalne samouprave i privredne subjekte, a realizuju ga Ministarstvo prosvete i nauke, Privredna komora Srbije i Stalna konferencija gradova i opština.

Cilj Nacionalnog modela studentske prakse je stvaranje trajnog partnerstva između centara za razvoj karijere visokoškolskih ustanova, lokalnih samouprava i privrede, kako bi studentima bilo omogućeno da svoja prva praktična radna iskustva steknu u toku studija, da usavrše svoje poslovne veštine i preduzetničke sposobnosti. Nacionalni model važan je kako studentima, tako i poslodavcima, rekao je ministar prosvete, s obzirom da je novim zakonom predviđen Savet poslodavaca.

“Zahvaljujući Savetu poslodavaca, odnosno telu koje je predviđeno da funkcioniše u okviru novog Zakona, steći će se bolji uvid u to šta je zaista potrebno tržištu rada. Spoznaćemo šta je bolje finansirati u studiranju kako ne bismo preopteretili biro rada određenim strukama. Sa druge strane, čućemo od poslodavaca njihovo mišljenje o radu mladih ljudi na praksi pa čak i nakon njihovog zaposlenja. Postojaće svojevrsna rang lista koja će izlaziti na portalu Ministarstva prosvete, pa će na taj način oni koji žele da upišu određeni fakultet imati priliku da vide da li je to u datom trenutku dobar izbor” istakao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Novi Sad od 2013. godine ima potpisan protokol o saradnji sa Univerzitetom, koji studentima završnih godina omogućava obavljanje stručne prakse u gradskoj upravi, gradskim javnim i javno-komunalnim preduzećima i institucijama.

“Grad Novi Sad sa Univerzitetom u Novom Sadu od 2013. godine ima potpisan Protokol o saradnji gde studenti završne godine imaju mogućnost da obavljaju stručnu praksu u gradskoj upravi i gradskim javnim i javno-komunalnim preduzećima, odnosno u gradskim ustanovama i institucijama. Nakon toga smo i sa nekim privatnim fakultetima potpisali sporazum i mislim da je to konkretan pokazatelj kako lokalna samouprava može da sarađuje sa visokoškolskim ustanovama. Verujem da će to biti primer koji mogu i treba da slede i ostale jedinice lokalnih samouprava – rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da je praksa veoma bitna, jer se značajno razlikuje teorijska nastava u amfiteatru i upotrebna vrednost znanja u praksi. Važno je da studentima omogućimo praktičnu primenu teorijskog znanja, jer ako to ne uspemo uskraćujemo ih za bitan deo znanja i obrazovanja. Interes je cele države, društva ali i samih studenata da što pripremljeniji završe školovanje kako bi bili konkurentni na tržištu rada”, istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Uspostavljanje Nacionalnog modela studentske prakse usporilo bi trendove odlaska mladih iz manjih mesta u veće gradske centre, što je bio i osnovni motiv Stalne konferencije opština i gradova da pre nekoliko godina pokrene inicijativu o takvoj ideji.

“Da Univerzitetski centri, univerziteti i fakulteti u svom procesu rada sa studentima, razmišljaju kako i na koji način da studentima probude volju i želju da se vrate u svoje lokalne samouprave odakle dolaze, a pri tom kako i na koji način da se gradovi pripreme da ponovo privuku svoje mlade studente, znači, svoju budućnost, da se vrati u njihov grad”, naveo je Đorđe Staničić, iz Stalne konferencije gradova i opština. 

Primeri dobre prakse već postoje, ali je neophodno utemeljiti na nacionalnom nivou donošenjem sistemskih rešenja, naglasio je ministar Šarčević.

Stoga će ovakvi okrugli stolovi biti organizovani u svim većim gradovima u Srbiji, kako bi svako od učesnika mogao da da svoj doprinos stvaranju nacionalnog modela.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.