Raspisan konkurs za dodelu nacionalnih penzija za kulturu

Ministarstvo kulture Srbije objavilo je Javni poziv za dostavljanje do 9. decembra obrazloženog predloga za dodelu Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi i kulturi nacionalnih manjina.

0
50

U toku javnog poziva, reprezentativna udruženja u kulturi, kao i nacionalni saveti nacionalnih manjina, u svojstvu ovlašćenih predlagača, dostavljaju Ministarstvu obrazložene predloge umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi, koji ispunjavaju uslove za dodelu priznanja, piše portal 021.rs.

Priznanje se sastoji od doživotnog mesečnog novčanog primanja za umetnika ili stručnjaka u kulturi i može se steći u oblastima književno stvaralaštvo, književno prevodilištvo, muzičko stvaralaštvo, muzička interpretacija, likovna umetnost, primenjena i vizuelna umetnost, dizajn i umetnička fotografija, filmska umetnost i audio vizuleno stvaralaštvo.

Priznanje se dodeljuje i za oblasti pozorišna umetnost, opera, muzičko-scensko stvaralaštvo i interpretacija, umetnička igra, digitalno stvaralaštvo i multimedija, arhitektura, prevođenje stručnih i naučnih tekstova, izvođenje muzičkih, govornih, artističkih i scenskih kulturnih programa, istraživanje, zaštita, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, filmske i televizijske delatnosti, naučnoistraživačka i edukativna delatnost, bibliotečko – informaciona delatnost, izdavaštvo, produkcija kulturnih programa i dela.

Pravo na priznanje može ostvariti umetnik ili stručnjak u kulturi, državljanin Srbije, koji je doprineo razvoju kulturnih vrednosti u Srbiji, odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji, odnosno da je dobitnik najznačajnijih nagrada i priznanja i da je ostvario pravo na penziju.

Ispunjenost uslova utvrđuje Komisija koja razmatra obrazložene predloge i u roku od 60 dana od dana isteka Javnog poziva predlaže listu kandidata, navodi se u pozivu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.