RASIPAMO ENERGIJU KOJU NEMAMO

VIDEO K9: Srbija troši dva do 3 puta više enrgije od drugih zemalja, a na grejanje zgrada odlazi 60 posto od ukupne potrošnje energije. Koji su najveći gubici i kako ih smanji bila je tema debate koju su danas organizovali Grad Novi Sad, Agencija za energetiku i nemački GIZ, u okviru projekta Otkriti energiju, koji se sprovodi u Srbiji.

583

Srbija troši energiju koju nema, a postoje načini na koje može da je uštedi. Nakon istraživanja stambenog fonda 2010 godine, izrađena je nacionalna tipologija zgrada o energetskoj prozvodnji i dobijena potpuna slika o izgradnji, tehnici gradnje, izolaciji, što je glavni preduslov za sprovođenje mera za racionalniju potrošnju energije.

[quote_box_center]Standard kojij je propisala EU 90x90x50, tacnije, u 90 posto zgrada da se smanji potrosnja za 90 posto i da sve to bude završeno do 2050 godine je nesto čime se vode i inicijatori ovog projekta. Ušteda energije je naravno, komplikovanija u stari zgradama, i zahteva dodatna investiranja.[/quote_box_center]

U Novom Sadu ima postoji neoliko zgrada koje na kojima su vlasici stanova, udruženo, sami postavili dodatni sloj izolacije.Možda je to recept koji bi ostali sugrađani mogli da primene, buduci da ćemo u narednih 18 meseci svi preći na naplatu prema utrošku, pa se više ne smemo razbacivati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.