Rashlađivanje tokom tropskih vrućina

VIDEO K9: Najavljeni novi tropski talas stiže i na područje našeg grada, a savete sugrađanima o tome kako da sačuvaju zdravlje na +40 stepeni dao je dr Zoran Krulj, potparol Hitne pomoći u Novom Sadu.

0
6

Tokom tropskog talasa koji će u do kraja nedelje zahvatiti veći deo Srbije, najbitnije je izbegavati boravak na otvorenom i hidrirati organizam tokom celog dana, čak i kad ne postoji subjektivan osećaj žeđi, kažu u novosadskoj Hitnoj pomoći.

Ukoliko osveženje tražite na kupalištima i otvorenim bazenima, obavezno je korišćenje kreme sa visokom UV zaštitom, dodaje Krulj, a vozačima savetuje da obavezno rashlade automobil pre ulaska u njega.

Temperature vazduha tokom petka i subote popeće se do 40 stepeni, najavili su meteorolozi, a tropske dane pratiće i tropske noći. Krulj navodi da je ovakva visoka temperatura veoma opasna iz brojih razloga i predstavlja riziko-faktor za sve satrosne kategorije, naročito za teže obelele i hronične pacijente.

U ovakvim biometeorološkim uslovima organizmu je potrebna aklimatizacija, objašnjava Krulj, kao i svest građana o tome da možda neće moći da obave sve što su želeli, biće malo tromiji, neće moći ni dobro da se naspavaju pa će dodatno umor i nervoza uticati na njihovo funkcionisanje, što može biti razlog i brojnih trauma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.