Ranžirna stanica mesto za kulturu

VIDEO K9: Ranžirna stanica u Novom Sadu je vredan deo našeg industrijskog nasleđa koje, međutim, propada dugi niz godina. Jedno od mogućih rešenja za njenu revitalizaciju jeste i da ona bude pretvorena u mesto bogato kulturnim sadržajima, a ovaj plan predstavlje je prošlog petka u Gradskoj kući.

0
20

Ideja o revitalizaciji i očuvanju Ranžirne stanice u Novom Sadu nije nova, a jedno od mogućih rešenja predstavljeno je krajem prošle sedmice u Gradskoj kući. Tom prilikom je rečeno da je sada pravi momenat da se pokrene pitanje budućnosti depoa parnih lokomotiva na Bulevaru Evrope kao budućeg mogućeg novog community centra i pešačke zone, s obzirom da je Evropska unija je 2021. godinu proglasila Evropskom godinom železnice.

Projekat Ranžirne stanice u Novom Sadu uradio je pre tačno 110 godina čuveni Studio Gustava Ajfela i ona predstavlja vrednu industrijsku baštinu Grada, Vojvodine i Republike Srbije.

Prema planu rekonstrukcije, neiskorišćeni prostor Ranžirne stanice, koji predstavlja jednistveni spomenik industrijskog razvoja, trebalo bi da bude pretvoren u mesto za kulturne sadržaje. 0013

Na ovaj način, prema uzoru na slične lokacije u Evropi, Ranžirna stanica bi obogatila turističku i kulturnu ponudu Novog Sada, dok bi Novi Sad pokazao da je moderan evropski grad koji čuva svoja identitetska obeležja po kojima je jedinstven.

Novosadska ranžirna stanica jeste nezaobilazan i vredan deo našeg industrijskog nasleđa, ali vreme je da nađe svoju namenu u modernom dobu i da ostane kao trajan spomenik i podsećanje, rečeno je u Gradskoj kući, a Novom Sadu je potrebno mesto za multifunkcionalni kulturni centar, muzejske i galerijske postavke, kao i za manifestacije na otvorenom za programe iz svih segmenata umetnosti, što bi predstavljalo idealan spoj u planu za obnovu ovog dela našeg grada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.