Rano otkrivanje raka pluća

VIDEO K9: Svaka dva sata u Srbiji jedan čovek umre od raka pluća koji je, inače, vodeći uzrok smrtnosti kod muškaraca. Pokrajinska vlada pokrenula je na teritoriji Vojvodine projekat ranog otkrivanja ove bolesti.

13

Godišnje u našoj zemlji oko 5.000 ljudi oboli od raka pluća, a svega oko 400 dobije bitku protiv ove bolesti. U Vojvodini je poslednjih godina broj novootkrivenih slučajeva povećan za 12%, a oko 1.500 pacijenata godišnje umre od karcinoma pluća.

Podaci govore i da je kod skoro 70% pacijenata bolest otkrivena u poslednjem stadijumu kada su i šanse za preživljavanje izuzetno male.

Zbog toga je jedna od najvažnijih metoda u lečenju rano otkrivanje tumora. Projekat pokrenut u Vojvodini podrazumeva detekciju niskodoznim skenerom (LDCT), pomoću kojeg se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima.

Ovom metodom, kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, biće obuhvaćene visokorizične grupe, u koje spadaju osobe starije od 50 godina, pušači, kao i  oni koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo u prethodnom periodu opremio je zdravstvene ustanove niskodoznim skenerom, a prva snimanja će biti sprovedena na teritoriji Južnobačkog i Severnobačkog okruga.

Koordinator projekta je Institut za plućne bolesti Vojvodine. Zemlje koje već sprovode LDCT skrining smanjile su mortalitet od raka pluća i do 39%.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.