Rano otkrivanje raka pluća

VIDEO K9: Svaka dva sata u Srbiji jedna osoba umre od raka pluća, a svaka kutija cigareta oduzima 270 minuta života, pokazuje statistika. U Vojvodini su u toku završne aktivnosti koje će omogućiti nastavk projekta ranog otkrivanja raka pluća, saopšteno je iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

0
22

Godišnje u Srbiji 5.000 ljudi oboli od raka pluća, a 4.600 ih umre od ove bolesti.

Ishodi lečenja su veoma nepovoljni, jer se ovaj tumor dugo razvija bez simptoma koji se javljaju u poodmakloj fazi, zbog čega je procenat izlečenja veoma mali.

U poslednjih deset godina broj novootkrivenih slučajeva karcinoma pluća u Vojvodini povećan je za 12 odsto.

Rak pluća je najzastupljeniji tumor kod muškaraca, a drugi je po učestalosti kod žena.

Pokrajinska vlada je pokrenula projekat ranog otrivanja raka pluća, odnosno detekciju niskodoznim skenerom (LDCT), pomoću kojeg se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima. Projekat se sprovodi na Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Za 10 meseci trajanja ovog pilot-projekta u Novom Sadu, uz prekide zbog epidemije kovida-19, pregledana su 543 pacijenta i otkriveno njih osam sa karcinomom.

Ovom metodom obuhvaćene su visokorizične grupe, u koje spadaju osobe starije od 50 godina, pušači, kao i oni koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo pozvao je građane Novog Sada koji kod sebe prepoznaju jedan od navedenih kriterijuma, da se konsultuju sa svojim izabranim lekarom i obave preventivni pregled pluća.

Sekretarijat je, kako je saopšteno, opremio je zdravstvene ustanove neophodnom opremom za ove preglede, a u toku su završne aktivnosti da se projekat nastavi i sprovodi i na teritoriji cele Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.