Rana dijagnostika aneurizma spašava život

VIDEO K9: Aneurizma krvnih sudova sve je rasprostranjenija bolest današnjice koja, ukoliko se na vreme ne otkrije i ne leči, može da dovede do tragičnog ishoda, upozorio je u emisiji Otvoreni ekran prof. dr Vladan Popović, vaskularni hirurg.

120

Široka globalna rasporostranjenost vaskularnih bolesti danas, kažu stručnjaci, posledica je ubrzanog načina života, nepravilne ishrane, nezdravih stilova življenja i manjka prevencije, naročito na ovim našim prostorima.

“Mi kao narod nemamo tu neku kulturu da pratimo redovno naše zdravstveno stanje i u tom kontekstu vrlo često se zaboravi način na koji živimo, način na koji se ophodimo prema elementarnim stvarima kao što su kretanje, ishrana, štetne navike. Sve to zajedno dovodi do ozbiljnih problema”, rekao je dr Popović.

Aneurizmatska bolest krvnih sudova sve je učestalija i zbog produženja prosečnog životnog veka što doprinosi nastanku degenerativnih procesa koji dolaze do izražaja u kasnijim godinama života.

U pojedinim slučajevima tegobe su i genetski prouzrokovane, naveo je dr Popović, ali odgovorno ponašanje prema svom zdravlju može umanjiti faktore rizika.

“Prema svom kućnom ljubimcu, odnosno, prema automobilu smo često odgovorniji, vodimo računa i kad će se ulje menjati i sve ostalo, a prema sebi razmišljamo ‘biće to u redu’, računamo na regeneraciju. Regeneracija može da funkcioniše neko vreme, ali posle nekog vremena moramo i pomoći procesima regneracije, je li tako”, naveo je dr Popović.

U konkretnom slučaju aneurizma abdominalne aorte, naveo je dr Popović, reč je o oboljenju koje se se sporo razvija i jednostavno dijagnostikuje, uobičajenim kliničkim pregledom i ultrazvukom stomaka. Nakon toga se određuje da li će lečenje biti klasično hirurškim ili endovaskularnim putem.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.