Rak dojke: Redovna kontrola – jedini lek

VIDEO K9: Mart, mesec borbe protiv raka, protekao je u znaku edukacije građana o značaju prevencije i ranog otkrivanja malignih obolenja koja prеdstаvljајu nајčеšći uzrок оbоlеvаnjа i umirаnjа ljudi u vеćini zеmаljа u rаzvојu, pа i u Srbiјi. Na koji način voditi računa o svom zdravlju i kako prepoznati promene kada je u pitanju rak dojke, od kojeg najčešće oboljevaju žene u našoj zemlji, govori doktorka Dragana Bogdanović-Stojanović u emisiji Otvoreni ekran.

419

Rak dojke je definitivno pošast 21. veka, rekla je dr Dragana Bogdanović-Stojanović i u ovom trenutku od njega oboljeva svaka deveta žena na planeti, sa tendencijom da u sledećih 10 godina od ovog malignog tumora boluje svaka sedma.

“Tako da žene moraju da se osveste, da se ova bolest ne dešava nekom drugom. Sa jedne strane, bolest se često dešava, sa druge strane moramo da je potpuno upoznamo da bismo bili spremni da se borimo protiv nje i da shvatimo da to nije smrtna presuda”, navela je dr Dragana Bogdanović-Stojanović.

Rak dojke, prema njenim rečima, nema svoju preventivu i ne postoji način nakoji bi se sprečila pojava ove bolesti, ali je ona očekivana u određenim starosnim grupama.

“Rak je češći kod žena kod žena preko pedeset, pedesetpet godina nego kod mlađih, na svu sreću, a između ostalog, jako je važno da tu preventivu, uslovno govoreći, zamenimo redovnim kontrolama i dijagnostikom”, kazala je dr Bogdanović-Stojanović.

Ona je preporučila devojkama da sa samopregledima počnu već sa dvadeset godina i zatraže lekarski pregled u slučaju da primete bilo kakvu promenu

“Ako nešto napipaju to je najčešće dobroćudna promena, ali treba da se jave na pregled da bi se umirile i da bi se zaista upoznale sa tim šta se dešava sa njihovim telom. Rak dojke je na svu sreću vrlo redak u mlađoj populaciji, ali je istovremeno i najčešći uzrok smrti od onkoloških bolesti u populaciji između 25. i 44. godine”, savetuje dr Bogdanović-Stojanović.

Iz tog razloga žene već od tridesete godine treba da idu na redovne kontrolne ultrazvučne preglede jednom godišnje, a od četrdesete je vreme i za baznu mamografiju. Ona je podsetila da naš nacionalni zdravstveni program koji je zaživeo, podrazumeva skrining žena koje nemaju nikakve simptome od njihove pedesete godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.