Ragbi je više od igre

VIDEO K9: Prvi pisani trag o Srbima koji su igrali ragbi je iz perioda Prvog svetskog rata. Iako ragbi u Srbiji nije među popularnim sportovima, ljubitelji ovog sporta u Novom Sadu imaju mogućnosti da se njime i bave.

0
746

Ragbi klub Vojvodina iz Novog Sada jedan je od najmlađih ragbi klubova u Srbiji. Osnovan je septembra 2001. godine od strane grupe entuzijasta zbog ljubavi prema ragbiju.

Klub trnutno broji oko 30 članova, aktivno se takmiči u prvenstvu Srbije, daje reprezentativce i širi znanje o ragbiju.

“U klubu treniraju mahom seniori. Imali smo par puta neke mlađe kategorije, ali nije jako velika zainteresovanost kod dece da ostanu u klubu. E sad po prvi put imamo i jednu devojku u klubu, možda i to bude neka nova grana, ali generalno seniori muškarci, oni treniraju u našem klubu i igraju”, rekao je Goran Porobić, predsednik Ragbi kluba Vojvodina.

Borba za posed lopte je jedna od ključnih odlika ragbija. Pored same igre, ragbi obuhvata brojne društvene i emotivne koncepte kao što su hrabrost, lojalnost, srčanost, disciplina i timski rad.

Dešava se da ljudi mešaju ragbi i američki fudbal.

“Isto su kao televizija i radio. Jesu sredstva za prenošenje vesti, ali nije isto. Velika je razlika. Američki fudbal je nastao od ragbija i razvio se u nekom drugom pravcu. Oni imaju, za razliku od nas, zaštite, oklope, kacige i drugačija je lopta, drugačija su pravila, broj igrača, dimenzije terena. Jako liči nekom ko ne gleda, ali je velika razlika”, naveo je Porobić.

Oprema za ragbi podrazumeva šorc, štucne, dres i gumu za zube. Tim ima 15 igrača, utakmica traje 80 minuta, odnosno dva puta po 40. Pravila daju mogućnost igračima različite konstitucije, veštine, pola i starosti da učestvuju na svom nivou mogućnosti.

Ragbi je sport za muškarce i žene, dečake i devojčice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.