Radovi u pčelinjaku tokom februara

VIDEO K9: U februaru temperaturne razlike mogu da budu velike, kako između pojedinih dana, tako i između dana i noći, što može predstavljati veliki problem za one koji se bave pčelarstvom. U ovom periodu je najvažnije da je košnica dobro ugrejana i da ima dovoljno hrane, a pčelari prvenstveno treba da rade na pripremama i izradi novih košnica i ramova.

0
657

Prva polovina februara će najverovatnije biti sa mnogo ledenih dana, smatra Stojan Anđelković, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, tako da se na samom pčelinjaku može u tom periodu vršiti samo nadgledanje košnica spoljnim osmatranjem.

“Ja bih pčelarima preporučio da i dalje obilaze svoje pčele, da ih pregledaju vizuelno. Ne treba ništa posebno intervenisati kod njih jer treba im obezbediti mir. Sada je stanje kada pčele počinju da se razmnožavaju i umnožavaju. U januaro je bilo prvo polaganje jaja, sada se te pčele legu, rađaju. Znači već imamo nove pčele u ovoj godini. Zato je važno što više utopliti košnice, omogućiti im da se temperature što više zadržavaju u košnici, znači da košnica ne zrači temperaturu. Treba, kada su topliji dani, prekontrolisati one košnice za koje sumnjamo da nemaju dovoljno hrane i dodati im dodatnu hranu, prihraniti ih sa medno-šećernom pogačom”, rekao je Anđelković.

Na pčelinjaku se tokom februara mogu obavljati različiti radovi kako bi se pomoglo pčelama da što lakše prezime, a tu spada, pre svega, čišćenje podnjače, koje je izuzetno važno kako pčele ne bi trošile svoju energiju. Važno je i pregledati i utopljavati košnice i, prema potrebi, izvršiti dodatno utopljavanje, savetuje Anđelković.

“Treba da pripreme ramove, da pripreme, ako nemaju, satne osnove. Da pripreme sada, da odu, izvade vosak, da izrade satne osnove. Treba pregledati košnice koje su u magacinu, koje su prošle godine koristili, a nešto im nije bilo u redu, da ih popravljaju, da poprave, ofarbaju nešto zakucaju. Podnjače obavezno što pre pripremiti za zamenu. Kad dođe lepše vreme, pčelar treba da promeni podnjaču, da izbaci to što je dole prljavo”, istakao je on.

Osim čišćenja i posmatranja pčelinjaka, pčelari moraju voditi računa da pčele imaju dovoljno hrane kako bi imale energije za proleće kada im slede najvažnije aktivnosti – izleganje jaja i oprašivanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.