“Radosno detinjstvo” dobilo centralnu kuhinju

VIDEO K9: Nova centralna kuhinja Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" u Novom Sadu koja će dnevno pripremati oko 60.000 obroka počela je danas sa radom.

0
316

Predškolska ustanova “Radosno detinjstvo” u Novom Sadu dobila je novi objekat centralne kuhinje u kom se dnevno spremi 60 000 obroka i najveći je objekat tog tipa u regionu.

Ova centralna kuhinja novosadske predškolske ustanove veličine je oko 3.000 kvadrata i zapošljava 120 radnika, koštala je 600 miliona dinara od kojih je 400 obezbeđeno iz pokrajinskog, a ostatak iz gradskog budžeta.

“Pogledajte kako smo zajedničkim snagama uspeli da izgradimo i opremimo jedan objekat koji ne postoji u Srbiji u ovakvom standardu i koji je veoma moderan. Pretpostavljam da ne postoji u ovakvom stnadardu ni u mnogim drugim zemljama, posebno u našem okruženju. I ovo je primer, ne samo saradnje, nego primer postavljanja standarda koje želimo da prenesemo i na mnoge druge oblasti”, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Direktorka „Radosnog detinjstva“ Marijana Popov kazala je ovom prilikom da centralna kuhinja i tehnički i prostorno omogućava pripremu kvalitetnijih i raznovrsnijih obroka, uz visok stepen kontrole bezbednosti hrane, kao i pripremu hrane deci koja su u posebnom režimu ishrane.

Ona je dodala i da će posebnim linijama biti omogućena i priprema hrane za decu koja pate od različitih alergija, kao i za mališane čija religija zahteva drugačiji režim ishrane.

“Ovo će biti na korist ne samo deci i roditeljima u predškolskoj ustanovi, ne samo zaposlenima. Ovo je jedan od najvećih kolektiva u Novom Sadu, 2 000 zaposlenih. Ovo će biti moguće staviti u tržišnu sferu kroz isporuku obroka drugim ustanovama, privatnim, državnim. Tako da zaista ispunjava jednu izuzetno važnu funkciju”, naveo je Mirović.

Planirana je i saradnja sa obrazovnim sistemom, tako da će učenici srednje Ekonomske ili Hemijske škole ovde moći da dolaze na praksu i da u proizvodnji upoznaju sve procese o kojima uče, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

On je podsetio da je „Radosno detinjstvo“ najveća ustanova na teritoriji Grada, sa više od dve hiljade zaposlenih i nekoliko desetina vrtića koji brinu o 16 hiljada najmlađih Novosađana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.