Radno vreme ugostitelja i dalje problem

VIDEO K9: Odluka o novom radnom vremenu ugostiteljskih objekata donela je mnogo problema, a nije rešila glavni - remećenje javnog reda i mira, što je bio i razlog donošenja te odluke, smatraju novosadski ugostitelji. Kako bi postigli kompromis, gradski čelnici i ugostitelji postigli su dogovor da formiraju stručnu radnu grupu koja bi trebala da utvrdi šta je potrebno da se postojeća odluke uredi i posluži svrsi, uz mogućnost da se njena primena odloži na 6 meseci.

489

Odluka o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata pokazala se loša u praksi, kažu novosadski ugostitelji. Naime, osim što je smanjen obim posla, na ovaj način nije rešeno ni remećenje javnog reda i mira, jer se gosti iz kafića po zatvaranju ne razilaze, već se okupljaju na ulici, što stvara još veći problem od pređašnjeg.

Kako bi iskoristili letnju sezonu praćenu manifestacijama i brojnim festivalima koji se u Novom Sadu održavaju, ugostitelji su se sastali sa gradonačelnikom kako bi pronašli zajedničko rešenje problema.

“U Odluci postoji član koji kaže da Gradsko veće može dati odluku o produženom radnom vremenu jer se, naravno, to tiče turističke sezone i, uopšte, generalno, turizma u Novom Sadu. Tako da realno očekujemo da će to izaći na odobrenje i da će se raditi duže. Nije precizirano da će biti do jedan ili do dva sata”, rekao je Branko Koprivica, predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada.

Zahtev ugostitelja bio je da radno vreme tokom čitave sezone bude izjednačeno što se, kako Koprivica kaže, i nadaju da će biti. I u Gradu su se složili da je neophodno naći sveobuhvatnije rešenje, a tim povodom biće formirana i radna grupa koja će se baviti praćenjem primene Odluke o radnom vremenu i eventualnim izmenama, kako bi se najadekvatnije rešio problem, što će se naposletku naći pred odbornicima gradske Skupštine.

“Nije nikome bilo u interesu da se lokali u Novom sadu zatvore i da ne rade i da privreda trpi, već da se uvede javni red i mir. E, sad ono što se u gradu desilo jeste da su se ljudi preselili iz lokala na ulice i imamo sad već žalbe građana u pojedinim delovima grada da se žale na komunalnu buku gde se mladi okupljaju na određenim lokacijama”, naveo je  Koprivica.

Rešenje bi, dodaje Koprivica, bilo da se fokusira pažnja na javni red i mir, a ne na radno vreme, jer i u okviru starog radnog vremena sprečavanje remećenja javnog reda i mira može da se postigne drugim načinima, koje će radna grupa da utvrdi.

U međuvremenu, novosadski mediji su objavili da je radno vreme ugostiteljskih objekata produženo za sat vremena, a da će tokom Egzit festivala biti dodatno produženo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.