Radnici Zelenila očistili obalu Dunava kod Štranda

VIDEO K9: Nivo Dunava u postepenom je porastu, aiz RHMZ najavljuju da će narednih dana biti povećan za 2,5 metra. Povlačenje vode iskoristili su radnici novosadskog Gradskog zelenila da očiste obale od naplavina i otpada.

0
368

Prethodnih dana nivo Dunava zbog suše bio je skoro 70 centimetara ispod nivoa plovidbe, što, bog dobro obeleženog plovnog puta, ipak nije uzrokovalo probleme u rečnom saobraćaju.

Nije bilo opasnosti ni za biljni i životinjski svet, kako su rekli u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Obale su, međutim, ostale prepune smeća i naplavina zaostalih tokom povlačenja vode za koje su se na području Novog Sada pobrinuli radnici Gradskog zelenila.

“Bilo je dosta smeća, plastičnih flaša, najlon kesa, na žalost i uginulih životinja, to je sve pokupljeno, ali ono što je bio prioritet i što su radnici prvo uradili, to je armatura ispod Mosta slobode oko stubova, koja je ostala još od gradnje mosta, ali ima i posledica NATO bombardovanja 1999. godine”, rekao je Ivan Nožinić, portparol JKP Gradsko zelenilo.

Sve što je virilo iznad peska na tim mestima, kako je rekao, isečeno je i uklonjeno sa plaže, tako da više ne predstavlja opasnost za kupače.

“Bez obzira što je tokom leta tu zabranjeno kupanje, mnogi građani se ogluše o apele naših spasilaca i tu se kupaju i tu se, uglavnom i dešavaju povrede”, kazao je Nožinić.

Prilike za ovakvo čišćenje su retke, a radnici Zelenila su ručno sakupljali smeće duž 700 metara plaže na Štrandu.

Inače, vodostaj Dunava bio je na istorijskom, zabeleženom, minimumu 1909. godine kod Bezdana kada je iznosio minus 146 centimetara. Nivo reke je u porastu i kod Novog Sada je izašao iz minusa do trenutnih 40-ak centimetara.

Kontinuiran rečni saobraćaj bi i u slučaju izuzetno niskog vodostaja trebao da obezbedi projekat uređenja plovnog puta Dunava koji Ministarstvo za saobraćaj sprovodi na 6 kritičnih sektora vodotoka od Beograda do Bačke Palanke. Vrednost tih radova je 10 miliona evra i finansirani su iz IPA fondova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.