Radnici “Jugodenta” dobili spor protiv stečajnog upravnika

Radnici "Jugodenta", nekadašnje najpoznatije firme za izradu stomatološke opreme, dobili su spor protiv stečajnog upravnika, koji će morati da napravi nov obračun i zaposlenima isplati novac.

607

 

Nezadovoljni načinom raspodele novca od prodaje nepokretne imovine preduzeća, radnici su podneli prigovor Privrednom sudu, koji je naložio da se uradi nov obračun i zaposlenima isplati novac.

Radnici su u prigovoru naveli da je stečajni upravnik bez ikakvog kriterijuma raspodelio novac dobijen od prodaje “Jugodenta”, koji je bio u stečaju. Još su naveli i da je od svake prodate nekretnine sebi odredio proviziju koja mu ne pripada.

[quote_box_center]Mada je kupac “Jugodenta” 4. aprila 2013. godine u celosti kupio firmu, radnici nisu na vreme dobili novac, pa je nekoliko njih podnelo pritužbu Privrednom sudu. Zamerili su što je stečajni postupak dugo trajao, a isplata nije počela u roku od tri dana, kako je to propisano Zakonom o stečajnom postupku.[/quote_box_center]

U postupku pred sudom, nekadašnji radnici su predočili da je stečajni upravnik od novca dobijenog prodajom nepokretne imovine odbio na ime troškova stečajnog postupka 35.000 dinara i za toliko umanjio sumu namenjenu za namirenje zaposlenih.

[pull_quote_center]”Veće nije moglo da prihvati obrazloženje poverenika stečajnog upravnika da je tek 10. aprila 2013. stečajni sudija doneo rešenje kojim se nalaže da u roku od 60 dana uradi korekciju liste priznatih i osporenih potraživanja”, navodi se u obrazloženju rešenja Privrednog suda i dodaje da je stečajni upravnik imao dovoljno vremena za preračun, jer sam planira prodaju imovine stečajnog dužnika. Sudsko veće takođe smatra, navodi se u obrazloženju, da stečajni upravnik nije imao osnova da kod obračuna troškova odbije celokupne troškove stečajnog postupka.[/pull_quote_center]

Imovinu “Jugodenta” na Futoškom putu je, podsećanja radi, pre dve godine, na aukciji Agencije za privatizaciju, kupilo preduzeće “Ornament” iz Veternika za 150 miliona dinara i sada prostorije te fabrike koristi za prodaju keramičkih i granitnih pločica. “Jugodent”, nekadašnji najveći jugoslovenski proizvođač stomatološke opreme, koji je u najboljim danima zapošljavao i više od 1.100 ljudi, borio se sa problemima gotovo 20 godina, a u stečaj otišao 2009. godine. Firma, kako kažu upućeni, nije imala nikakve šanse da ponovo “oživi” i krene sa proizvodnjom, jer su objekti bili bukvalno ispražnjeni.

Od 120 radnika, koji su u “Jugodentu” ostali do samog kraja, sudskim tužbama su pokušali da dođu do četrdesetak neisplaćenih zarada i povezivanja neuplaćivanog radnog staža.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.