Radnici bez prava na slavlje

VIDEO K9: S obzirom na stanje radničkih prava u našoj zemlji, radnici u srbiji nemaju pravo na slavlje Prvog maja, rekao je predsednik novosadskog Izvršnog odbora Levice Srbije, Branislav Janković, u emisiji Otvoreni ekran.

0
483

Prvi maj postao je u Srbiji praznik koji se slavi, a u Levici Srbije u ovom trenutku, kako kažu, ne vide preteranog razloga za slavlje.

“Kad bi se podsetili unazad na 1886. godinu, kada je nastao praznik 1. maj, to je, u stvari praznik nastao na osnovu žrtve pokedinih ljudi da se izbore za radnička prava, na 8 sati rada, 8 sati odmora, što je kasnije postalo kao da je to neko nasleđe nama omraženog komunizma. Međutim, to je nasleđe zapada. U Americi su se borili za ta prava radnika”, rekao je Janković.

Radnička prava su od 1886. godine napredovala u razvijenim državama sveta, dok su našoj zemlji danas, prema rečima Jankovića, na nivou 19. veka.

“Katastrofalan Zakon o radu koji je donet u Skupštini, koji se čak i ne primenjuje, što je najgore od svega. Evo, primer Fijata! Tu su radnici štrajkpvali, izborili se za neka svoja prava, pod uslovom da nemaju više prava na štrajk! Ja se pitam, kako je jedna odgovorna država dozvolila da ustavno pravo i zakonsko pravo radnika na štrajk bude pogaženo? Na osnovu čega”, naveo je Janković.

Što se tiče njihovih radničkih prava, zaposleni u Srbiji trenutno nemaju prava na slavlje, ocenio je Janković. To, nažalost, neće biti razlog za prepuna izletišta i mesta za roštiljanje koja ćemo imati 1. maja, što, prema njegovim rečima, vuče korene iz naše socijalističke prošlosti.

“Jednostavno, radnici su tada slavili 1. maj, zato što su imali zagarantovana prava! Daleko od toga da je bilo sve idealno, ali je bilo mnogo bolje nego sad”, kazao je Janković.

Prvomajske radničke proteste u Beogradu za sada su najavili Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost. Protestna šetnja od Trga republike do Skupštine i Vlade Srbije počeće u podne, pod sloganom “Da plate ustanu, a mladi ostanu”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.