Teško leto za građevince

VIDEO K9: Građevinska sezona je u punom jeku, a vremenski uslovi u velikoj meri radnicima otežavaju posao. U Sindikatu građevinarstva Vojvodine upozoravaju poslodavce da se pridržavaju propisanih mera kako bi zadržali svoje radnike i na obostranu korist završili poslove u rokovima.

0
832

U Vojvodini brojna građevinska preduzeća, kako bi ispunila ugovorene rokove izgradnje, iscrpljuju svoje radnike i po dvanaestočasovnim radnim vremenom, što radnici nikako ne bi smeli da trpe, upozoravaju u Sindikatu građevinarstva.

“Naše građevinarstvo se deli na tri dela, na visokogradnju, na niskogradnju i industriju građevinskog materijala, odnosno na proizvodnju građevinskog materijala. Tu su i različiti uslovi. Tamo gde su strani poslodavci u industriji građevinskog materijala, tu se dosta poštuju i bezbednost i uslovi na radu. U visokogradnji i građevinarstvu, tu je različito, zavisi od poslodavca do poslodavca. Ima negde se poštuje preporuka Ministarstva za rad, da se menjaju ljudi, da ima dovoljan broj ljudi, da rade neki u dve grupe, da rade dvokratno, do 11, a druga grupa recimo od četiri. Da ima dovoljno napitaka. Ima negde gde se radi puno. Radi se i po 12 sati, vidi se po skelama u Novom Sadu”, rekao je Josip Modić, predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine.

Radnici, kako je istakao, ne smeju da strepe za svoje radno mesto, već treba da prijave poslodavca ukoliko problem postoji.

“Imali smo priliku sad da vidimo, obilazili smo malo, pa smo videli, u jednoj našoj putnoj firmi ljudi rade po 12 sati, asfaltiraju, imaju po 300 sati mesečno. Trebalo bi nedeljno 40 sati, sa prekovremenim 60 sati maksimalno, ali oni imaju po 300 sati mesečno. Tako da su jako teški uslovi”, naveo je Modić.

Ipak u Novom Sadu, pohvalio je Modić, ima i preduzeća koja maksimalno poštuju propise Ministarstva za rad i vode računa o svojim radnicima, a koja trenutno imaju i otvorenih radnih mesta.

“Sad prvi put se desilo da fale neke struke. Recimo kvalitetni građevinski inžinjeri, tesari, armirači i ovom prilikom pozivam sve one koji hoće da rade, da se jave kod nas u Sindikat, kako bi ih uputili u one firme koje plaćaju redovno sve radnike, koje plaćaju poreze i doprinose”, naveo je Modić.

Modić poziva radnike koji imaju probleme da ih slobodno prijave Sindikatu i inspekcijama, te ukoliko traže posao, da se obrate Sindikatu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.