Radišić: Ne žuriti sa naprasnim rešenjem za KiM

VIDEO K9: Pukovnik u penziji Svetozar Radišić rekao je da sa rešenjem pitanja Kosova i Metohije ne bi trebalo žuriti sve dok se za Srbiju ne steknu povoljniji međunarodni uslovi.

80

 

 

Predsednik tzv. države Kosovo Hašim Tači rekao je da je „dogovor o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, slično istorijskom sporazumu Grčke i Severne Makedonije, i dalje je moguć 2019. godine uprkos problemima poslednjih meseci“.

Ovakve najave se čuju već nekoliko godina unazad ali rešenja nema. Pukovnika u penziji Svetozara Radišića smo pitali kako komentarše ovakve najave.

 

Konačni sporazum Beograda i Prištine, po svemu sudeći, moraće da dobije odobrenje i u Savetu bezbednosti UN, gde ključnu ulogu imaju Rusija, Kina, Amerika, Francuska i Velika Britanija.

Ovakav zaključak analitičari su doneli posle nastupa visoke predstavnice EU Federike Mogerini sredinom marta u Njujorku. Ona je tada rekla da je po temi dijaloga “lično spremna da intenzivira saradnju sa svim članicama Saveta bezbednosti, da finalni sporazum dveju strana mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i da sporazum mora da dobije podršku Saveta bezbednosti. (Prilog KTV Zrenjanin)

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.