Radionice za samomerenje krvnog pritiska sutra u Begeču

VIDEO K9: Ukoliko sami proveravate visinu krvnog pritiska, a niste sigurni da li to pravilno radite, svoju tehniku možete proveriti na jednoj od radionica koje Dom zdravlja Novi Sad besplatno organizuje po našim mesnim zajednicama.

114

Sugrađani zainteresovani da nauče više o samomerenju krvnog pritiska imali su ovog leta za to priliku zahvaljujući akcijama Polivalentne patronažne službe novosadskog Doma zdravlja koja je u okviru projekta organizovala besplatne radionice po mesnim zajednicama.

U četvrtak, 28. avgusta biće organizovana nova u Begeču, u klubu penzionera u ulici Đure Jakšića 1, a poslednja 12. septembra u Mesnoj zajednici Jugovićevo, u ulici Tarasa Ševčenka 1, obe u terminu od 8 do 9,30 časova.

Sugrađani na ovim radionicama mogu da nauče pravilnu tehniku merenja i evidentiranja vrednosti krvnog pritiska, kao i da provere da li je njihova tehnika merenja krvnog pritiska na sopstvenim aparatima ispravna.

Prema rečima stručnjaka, na hipertenziju treba obratiti pažnju, jer vremenom može da dovede do niza ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i do nagle smrti, a naročito ako se za nju ne zna i nije pod kontrolom. Pošto osoba dugo može da bude bez ikakvih simpotma, a bolest je često praćena različitim poremećajima poput gojaznosti, povišene masnoće, dijabetesa, pušenja ili genetskim faktorima, rizik nastanka oštećenja kardiovaskularnog sistema je gotovo neizbežan.

Zato je, poručuju lekari, pravovremeno otkrivanje povišene vrednosti krvnog pritiska od izuzetnog značaja, a merenje krvnog pritiska je način za sprovođenje preventive i njegovu regulaciju na odgovarajući način.

Projekat “Samokontrola krvnog pritiska” Dom zdravlja realizuje pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.