Radionice za osnaživanje dece sa invaliditetom

VIDEO K9: Besplatne radionice u okviru projekta "Osnaženi roditelji – osnažena deca" koje Kreativno afirmativna organizacija Parnas realizuje za roditelje dece sa invaliditetom počinju sutra u Kulturnom Centru Novog Sada.

0
128

Prva u nizu radionica koje Kreativno afirmativna organizacija Parnas organizuje za roditelje dece sa invaliditetom biće realizovana sutra u Kulturnom Centru Novog Sada na temu “Nemoj ti, ja ću – zašto je posebno važna samostalnost osoba sa invaliditetom i kako je podstaknuti?”

Cilj je, kako kažu organizatori, inspirisati roditelje dece sa invaliditetom da otvoreno razgovaraju o svim poteškoćama na koje oni i njihova deca nailaze.

“Mi trenutno realizujemo projekat “Osnaženi roditelji – osnažena deca” koji je podržao Pokrajinski sekretarijat za socijalna pitanja. U pitanju je jedan projekat koji podrazumeva osnaživanje roditelja osoba sa onvaliditetom. Cilj naše organizacije, misija je da se bavimo poboljšanjem položaja osoba sa invaliditetom i negde smo mapirali roditelje osoba sa invaliditetom kao ciljnu grupu kojoj se možda dovoljno ne posvećuje pažnja, a koja je generalno jako važna za položaj osoba sa invaliditetom”, rekla je Marijana Ramić Vulin iz organizacije KAO Parnas.

Prema njenim rečima, postoje brojni programi usmereni ka osobama sa invaliditetom, pa je ideja organizacije bila da omogući susret roditelja kako bi razmenili iskustva.

“Mi smo zato smislili ovaj projekat koji se realizuje upravo sada. U pitanju su tri radionice koje ćemo realizovati u Kulturnom Centru Novog Sada u sardanji s Kulturnim Centrom Novog Sada. A pre toga smo snimili i tri video fajla, tri videa sa mama koje su nam prenele svoje iskustvo. Tako da je ideja da se roditelji okupe, da razgovaramo o raznim temama, pre svega o temi samostalnosti osobe sa invaliditetom”, navela je Ramić Vulin.

Tu je još i, kako je navela, tema socijalne inteligencije kako bi njihova deca postala što društvenija, ali i tema zapošljavanja.

“Ideja nam je da se svi skupimo sutra odnosno 5. novembra nam je prva radionica. Da negde skupimo roditelje, da ih nagnamo da se otvore, da razmene svoja iskustva, kažu šta je ono što ih muči, šta je ono što ih zanima. Ali, da im i kroz razne goste i gošće pružimo dodatne informacije, da mogu da postave slobodno pitanja, dobiju informaciju na licu mesta”, istakla je ona.

Radionice su formalno-neformalne kako je kazala, vode ih psiholozi i pedagozi, kao i osobe sa invaliditetom koje žive samostalno.

Nakon petog novembra, uslediće i radionica sa temom “Uklopiti se u svet – kako razviti socijalnu inteligenciju kod deteta?”, a nakon nje i jedna pod nazivom “Pravo na razvoj – kako pomoći detetu da ostvari svoja prava na obrazovanje i zapošljavanje?”

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.