Radionice velikog srca

VIDEO K9: Ako ste ovog vikenda planirali odlazak na Najlon pijacu, možete obići i štand sa rukotvorinama korisnika Dnevnog boravka Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović". Prodajom ovih proizvoda dnevni boravak obezbeđuje ulazak u novi ciklus radnog angažovanja svojih korisnika u radionicama koje imaju na Klisi.

0
320

ŠOSO Milan Petrović na klisi ima dva dnevna boravka, jedan za osobe sa autizmom i jedan za osobe sa motoričkim smetnjama.

U ovom prvom mladi su uključeni u čitav spektar raznih edukativnih aktivnosti koje služe za podsticanje komunikacije, socijalnih veština i intelektualnih sposobnosti. U drugom segmentu su radno angažovani u četiri njihove radionice, rekla je koordinatorka Dnevnog boravka za osobe sa autizmom.

“To je kulinarska radionica, modelarska radionica, gde se oni osposobljavaju za upotrebu raznoraznih alata, upoznaju se sa materijalima i njihovom bradom. To su materijali poput drveta, gline, razni oblici reciklaže nekih materijala kao što su plastika i papir i od njih se prave razni proizvodi kreativnog, dekorativnog karaktera ili, recimo, ili neki proizvodi koji imaju neku upotrebnu namenu, kao što su činije, saksije i tako dalje”, rekla je Danijela Tamaš, koordinatorka u Dnevnm boravaku.

Najrazvijenija je, ipak, kako je istakla, radionica za uzgoj biljaka i kompostiranje, odnosno proizvodnju humusa uz pomoć kalifornijskih glista koju rade u najzelenijem delu dvorišta ovog dnevnog boravka.

“A drugi oblik je hidroponija, to je uzgajanje biljaka na vodi. Tu smo se povezali sa Departmanom za biologiju PMF-a i u njihovom stakleniku imamo jedan hidroponijski sistem gde uzgajamo biljke na vodi koja je obogaćena raznoraznim hranljivim supstancama”, navela je Tamaš.

Proizvode nastale u ovim radionicama plasiraju na raznim prodajnim izložbama koje organizuju u okvirui škole, učestvuju i na brojnim manifestacijama prodajnog karaktera u gradu, a u saradnji sa Tržnicom imaju i prodajno mesto na Najlon pijaci.

Prikupljena srestva koriste za obnovu alata i repromaterijala, kako bi ušli u novi ciklus radnog angažovanja svojih vrednih članova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.