Radionica o osiguranju za srednjoškolce Poljoprivredne škole u Futogu

VIDEO K9: Učenici srednje Poljoprivredne škole u Futogu učestvovali su danas u radionici na kojoj su prestavljeni uslovi za osiguranje u poljoprivredi, koju su za njih pripremili kompanija "Dunav osiguranje" i Agropress-udruženje novinara za poljoprivredu.

261

Srednjoškolci Poljoprivredne škole u Futogu imali su priliku da iz prve ruke nauče o benefitima osiguranja prihoda i imovine i pod kojim uslovima se to u našoj zemlji može učiniti.

Ovo je najveća poljoprivredna škola u Srbiji koja broji oko 800 đaka, te je za buduće nosioce poljoprivrednih gazdinstava važno da čuju kako se primenjuje osiguranje u poljoprivredi.

Imajući u vidu da ukupna obradiva površina u našoj zemlji iznosi oko dva miliona i sedamsto hiljada hektara, od koje se osigurava svega 12 do 15 procenata, a u Vojvodini oko 20 procenata, cilj je, prema rečima šefa Službe za osiguranje poljoprivrede Dunav osiguranja Miodraga Mladenovića, da bude dostignut nivo razvijenim zemljama u kojima taj procenat iznosi 50 do 70 odsto.

“Osiguranje poljoprivrede predstavlja jedan jednostavan proces kako kod osiguranja useva i plodova tako i kod osiguranja životinja. Za osiguranje useva potrebno nam je relativno malo podataka. Prvenstveno, vrsta kulture, teritorija na kojoj se nalaze ta kultura, prinos i cena koje se predviđaju za tu proizvodnu godinu. Isto tako je jednostavno i kod osiguranja životinja. Potrebna nam je vrsta i kategorija životinja, da li se koriste za priplod ili tov i cena po grlu”, kazao je Mladenović.

U poljoprivredi se, kako je naveo, najčešće osiguravaju veliki proizvođači zbog velikih ulaganja i intenzivne poljoprivredne proizvodnje. On je dodao i da svega 3% individualnih poljoprivrednika osigurava svoju proizvodnju, ali da su, bez obzira ko je u pitanju, svesni da, s obzirom na klimatske promene, postoji rizik da lako ostanu bez letine i prihoda.

“Svakako treba imati osiguranje iz više razloga. Zato što, prvi i osnovni razlog kada ljudi posmatraju je cena osiguranja. Drugi, možda u našim uslovima, je i vid zaštite. Ali, cena osiguranja nije skupa, jer prosečna polisa zavisi od više faktora kako za useve tako i za životinje. Odnosno, zavisi od vrste kulture, od teritorijalne pripadnosti odnosno od učestalosti padanja grada na određenoj teritoriji, prinosa i cene. Srbija je podeljena na više regiona, tako da po regionima u kojima se gaje gde su zastupljene neke određene vrste kultura. Tako da, primera radi u Vojvodini je zastupljeno ratarstvo. U centralnoj Srbiji možemo reći da je pretežno voćarstvo, dok je na zapadu dominantna malina. Primera radi, kod osiguranja ratarskih kultura cena osiguranja je po jednom hektaru je od dve do tri hiljade dinara u zavisnosti od onih teritorijalnih jedinica, odnosno učestalosti padanja grada”, istakao je Mladenović.

Osiguranje je, kao je rečeno, poput agro-tehničke mere koja deluje protiv vremenskih nepogoda i predstavlja dodatni vid zaštite koji vredi imati.

“Agropress i kompanija Dunav osiguranje sarađuju već devet godina na ovom projektu edukacije mladih poljoprivrednih proizvođača i uopšte učenika i onih koji polsuju u sektoru poljoprivrede. Naš cilj je da im objasnimo kako oni na jedan ekonomičan način mogu da ostvare korist od poslovanja u poljoprivrednoj proizvodnji nevezano da li je to u pitanju stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo”, naveo je Goran Đaković iz Agropress-a.

“Komplet nastavni proces, znači, odvija se u našoj školi, mi smo po tome specifični, jer je ovo jedno veliko imanje gde je naša škola izuzetan spoj teorije i prakse koja se ovde ukršta. I sve se odvija u krugu škole, sem neke nove tehnologije i svaremene tehnologije koje želimo da pratimo. Znači, idemo i potpišemo ugovor sa firmama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom van škole”, pojasnio je Dušan Gagić, direktor Poljoprivredne škole u Futogu.

Učesnici radionice složili su se da je neophodno razgovarati sa mladima, jer mogu mnogo toga da nauče od iskusnijih članova porodice, ali i stručnjaka, a iz kompanije Dunav osiguranje poručuju da na vreme treba razmišljati o osiguranju poljoprivredne proizvodnje kako bi nadoknada štete bila moguća ukoliko dođe do elementarnih nepogoda ili iz nekog drugog razloga.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.