Radioaktivni gomobrani – Ukloni ih

VIDEO K9: Akcija za uklanjanje radioaktivnih gromobrana iz Novog Sada, koju je Demokratska stranka Srbije pokrenula u maju u našem gradu, mogla bi sutra da urodi plodom, ukoliko odbornici na sednici gradskog parlamenta u izdvajanja iz budžeta za 2019. predvide i sredstva za ovu namenu.

0
443

Pedesetak radioaktivnih gromobrana koji se u našem gradu nalaze u blizini stambenih objekata po zakonu su trebali biti uklonjeni pre četiri i po godine, podsetio je predsednik Gradskog odbora DSS-a mr Bojan Radojević, koji je u emisiji “Otvoreni ekran” rekao da se nada da će u budžetu grada za 2019. godinu koji odbornici usvajaju u četvrtak, biti predviđen novac za uklanjanje, odnosno zamenu ovih izvora opasnog zračenja.

“Sada je momenat da se predvide sredstva za zamenu tokom sledeće godine. Nema tu neke velike mudrosti, pošto je jedina institucija koja se bavi skladištenjem nuklearnog materijala Institut Vinča i to nije ništa sporno. Zna se da je cena zamene jednog radioaktivnog gromobrana i njegovog skladištenja oko 300 hiljada dinara”, naveo je Radojević.

Petnaestak miliona dinara potrebnih za potpuno uklanjanje radioaktivnih gromobrana nije novac koji grad ne može da izdvoji, smatra Radojević.

“Naročito imajući u vidu da je budžet Novog Sada sada već dostigao cifru od nekih 26 milijardi dinara, a da svake godine imamo suficit, odnosno višak sredstava koje gradska administracija da realizuje, onda je sasvim normalno da očekujemo da za jednu tako važnu stvar budu rezervisana sredstva za sledeću godinu”, kazao je Radojević.

DSS nema odbornike u gradskom parlamentu, ali, prema njegovim rečima, imaju obećanje.
Za zamenu gromobrana, podsetio je Radojević, nadležni su vlasnici objekata na kojima su oni postavljeni i sa stambenih zgrada i većine državnih institucija oni su i uklonjeni. Problem su međutim, objekti propalih državnih preduzeća kod kojih, kako je rekao, ne postoji titular.

“Ali, po zakonu je predviđena opcija da se lokalna samouprava uključi i da reši taj problem. Na primer, kao što lokalna samouprava kupi automobile i pokloni policijskoj upravi da bi se suzbio kriminal u gradu, ili kupi im neka druga sredstva, kompjutere, opremu i slično, iako nije nadležna”, istakao je Radojević.

Cilj akcije koju je Gradski odbor DSS pokrenuo je u maju, istakao je Radojević, jeste da informišu i animiraju javnost da bi izvrši pritisak na gradsku vlast da završi posao zamene radioaktivnih gromobrana u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.