Rade li sudovi u ime naroda?

VIDEO K9: Nezadovoljni presudama i radom sudstva i tužilaštva u Srbiji, roditelji poginulih u požaru u diskoteci "Kontrast" apeluju na Vladu Srbije kao i na Ministarstvo pravde da osnuju Agencija za regulativno pravosuđe koja bi bila kontrolni organ. Roditelji se zalažu za prevenciju i strože kažnjavanje teških krivičnih dela.

1095

Građevinski inspektor Veselin Kerac oslobođen je optužbe da je prilikom kontrole diskoteke “Kontrast” zloupotrebio službeni položaj.

Međutim, što je često slučaj, kako navode u Udrženju “Tamarini Zakoni” u optužnicama prestupi nisu kvalifikovani pravilno, te zbog toga često tuženi ne odgovaraju za delo koje su zapravo počinili.

“Današnji sudovi donose presude u ime naroda, ali protiv naroda, nažalost. Imamo ovde 3 eklatantna primera hajdučije i kriminala tužilaštva, s tim da ću ovde predstaviti 17 predmeta krivičnih prijava od kojih su tri tužilaštva, od strane tužilaštva novosadskog i ujedno i optužni predlozi novosadskog tužilaštva protiv odgovarajućih inspektora koji su sa pogrešnom kvalifikacijom, znači zloupotrebom službenog položaja, a treba nesavestan rad u službi. Mi smo sučitavali ovih svih godina, međutim tužilaštvo, pošto je samostalan organ, može da radi šta hoće, vi kao građanin Srbije ne možete ništa, znači možete da se žalite Ustavnom sudu, eventualno Strazburu”, rekao je novinarima Branko Miladinović, zastupnik udruženja “Istina, Tamarini zakoni”.

Kako bi okončali ‘hajdučiju sudova’, Miladinović kaže da su dali predlog Skupštini Srbije da donese odluku o formiranju regulatornog tela koje će nadzirati rad tužilaca i sudija.

“Znate, sudije, tužioci, na primer, u tim krivičnim, optužnim predlozima, nisu uopšte naveli ni požar, ni stradale, nisu naveli ni nas roditelje kao svedoke u pretresima protiv inspektora, a pred Osnovnim sudom. Tako da javnost mora da zna da je u slučaju Kontrast nad porodicama, da su sva prava Ustavom zagarantovana, osnovna ljudska prava i slobode prekršeni i mi ćemo ići i na Savet Evrope i na Ujedinjene nacije i na Strazbur”, naveo je Miladinović.

Kako je Miladinović naveo, ovo je još jedan apel na predsednika Vlade, Skupštinu Srbije i na Ministarstvo pravde da odreaguju. Takođe, i dalje ostaje pitanje roditelja – ko je kriv?

“Ja sam prevela za Udruženje “Istina Tamarini zakoni” ovu dokumentaciju ovih slučajeva “Kontrast” najviše iz razloga što smatram da nerad i neodgovornost, ne mislim samo na tužilaštvo, ja ovde kad deset, petnaest puta prevodim jednu istu rečenicu u smislu iz uvida spisa, nema elemenata krivične odgovornosti, a vi imate sve dokaze, imate sve, tako da se ja nadam da ovo neće morati da ide Ujedinjenim nacijama. Mislim da prljav veš ne moramo da iznosimo u svet i da će ova Agencija za regulativno pravosuđe biti osnovana, u smislu da kontroliše zoupotrebu u našem nezavisnom i samostalnom pravosuđu”, rekla je prof. Jelena Ilić iz Udruženja “Istina Tamarini zakoni”.

Roditelji polažu nade u to da se ovakvi događaji neće više ponavljati i nastavljaju svoju borbu dalje, navodeći da će, ako zatreba, ići i do Strazbura.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.