Rađanje gore – izložba fosila sa Fruške gore

VIDEO K9: Izložba fosila Fruške gore pod nazivom "Rađanje gore", otovrena je juče u Zavodu za zaštitu prirode.

0
1624

Povodom Dana geologa, autor izložbe fosila Fruške gore, geolog Ivan Dulić, odlučio je da Novosađanima prvi put predstavi svoju vrednu kolekciju, koju je prikupljao preko 20 godina.

“Na izložbi su izloženi eksponati preko 240 vrsta fosila, morskih organizama starih i preko 70 miliona godina i takođe eksponati pesnog sistema, koja u osnovi čine geologiju Fruške gore. Ona je vrlo interesantna, među najinteresantnijim planinama na Balkanu kada je u pitanju geologija, jer možemo da pratimo na Fruškoj gori istoriju razvoja Tetiskog okeana od pre 260 miliona godina, pa sve do njegovog zatvaranja pre oko 40 miliona godina. Naravno, možemo da pratimo i rađanje novog kopna, Evrope, takođe kompletnu geološku istoriju razvoja Panonskog mora, koje je naravno za Novosađane najinteresantnije”, rekao je Ivan Dulić, geolog i autor izložbe. 

Izložba pokazuje kompletan ciklus razvoja Panonskog mora.

“Od produbljavbanja okeana, života na sprudovima, takođe i njegovo nestajanje. Na kraju krajeva izložba se i završava sa ledenim dobima, sa ledenim dobima smo došli do mamuta i to jedna kratka storija o razvoju prirodnih sistema koji su zabeleženi na Fruškoj gori”, naveo je Dulić. 

Izložba će narednih nekoliko meseci biti postavljena u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.