Rad u zagađenom medijskom prostoru

VIDEO K9: Nedostatak društvene odgovornosti i predstava umesto argumentovanog dijaloga doveli zagadili su javni medijski prostor u Srbiji, a prvi korak u ispravljanju ovakvog stanja treba da učine sami građani. O tome je u emisiji Otvoreni ekran govorio predsednik Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Norbert Šinković.

0
94

U rijaliti programima i emisijama sličnog formata kojima je zagađen naš medijski prostor pobeđuje onaj ko je najglasniji, što se prelilo u svakodnevnu komunikaciju i u našem društvu, na žalost postalo normalan model ponašanja, rekao je predsednik UO NDNV.

Nadležne institucije na ove i sličene pojave, naveo je on, do sada nisu reagovale na društveno odgovoran način.

“To prebacivanje odgovornosti sa institucija i sa pojedinca u tim institucijama na nekoga ko je nosilac političke vlasti, ili političke poruke, da je nazovemo tako, to može da bude od predsednika države do predsednice vlade, raznih ministara i tako dalje, vi zapravo pokušavate na taj način jednim delom da anulirate odgovornost pojedinca u institucijama. ‘ Ja ne mogu ništa dok tamo gore neko ne kaže’, mislim da je to jako pogrešna stvar odustajete od ključnih ljudi, a to su institucije i ljudi u institucijama”, kazao je Šinković.

Promena ovakvog stanja, smatra on, treba biti postepena, a prvi korak u tome je da građani sami preuzmu odgovornost za ono što se dešava u njihovom okruženju.

“Za početak, možda, da gledamo manje rijaliti programe i da počnemo da razgovaramo. Jer ono što sam ja, na primer, kao novinar primetio jeste da je iz naših javnih prostora dijalog različitih strana proteran. Vi nemate dijalog, nemate razgovor, vi imate predstavu. Nemate argumente, imate borbu ko je glasniji, ko je jači, da li sam nekome podigao regler ili sam spustio regler”, naveo je Šinković.

Simptomatično je i to da se svako novinarsko pitanje postavljeno u kritičkom tonu shvata lično i na taj način reaguje, istakao je godt Otvorenog ekrana.

Javne ličnosti, uključujući i političari trebali bi da budu svesni da sloboda medija podrazumeva i svojevrsnu autonomiju redakcija medijskih kuća i navinara kojima je posao da u ime građana i javnog interesa postavljaju pitanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.