Rad opozicije na lokalu. SPO u Kragujevcu

VIDEO K9: Kvalitet života građana ponajviše zavisi od uspešnog ili neuspešnog rada parlamenata u njihovim lokalnim samoupravama, ali i odnosa vlasti i opozicije koji deluju u njima. Svoja iskustva o radu opozicije na lokalnom nivou u emisiji Otvoreni ekran, podelio je Milan Urošević, predsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove u Kragujevcu.

0
270

Delovanje SPO u gradu u kojem je on predsednik Gradskog odbora, specifično je za to mesto i neuobičajeno za duge opštine, naveo je Milan Urošević, s obzirom da je ta stranka u Kragujevcu oduvek imala jaku podršku lokalnog stanovništva.

“SPO je Kragujevcu dao dva gradonačelnika, odnosno jednog istog u dva mandata, Veroljuba Stevanovića, koji je isped SPO-a bio izabran za gradonačelnika i SPO i dan-danas ima možda i najveće uporište, kada je ova stranka u pitanju, upravo u Kragujevcu”, naveo je Urošević.

Za razliku od drugih stranaka koje su, prema mišljenju Uroševića, centralizovane, SPO je prilično decentralizovana stranka, što, kako je rekao, dokazuju upravo u Kragujevcu.

“Naravno, postoji komunikacija sa centralom, ali kada je lokalna politika u pitanju, imamo apsolutnu autonomiju odlučivanja. Na poslednjim lokalnim izborima nastupili smo sa lokalnom listom”, kazao je Urošević.

Kada je u pitanju funkcionisanje lokalnog parlamenta, njegov rad je, prema rečima Uroševića, bio ranije svatla tačka u tom gradu.

“Sednice parlamenta su se održavale prilično redovno, materijali se nisu držali u fiokama, imali smo priliku da vlast i opozicija sučele svoja mišljenja i otvoreno razgovaraju na sve moguće teme, naravno, držeći se Poslovnika o radu. U poslednjem periodu, od 2016. godine, poslednjeg mandata aktuelnog saziva gradske vlasti, sednice gradskog parlamenta se prilično rezko održavaju, odnosno, u zakonskom minimumu, jednom u tri meseca se održi sednica sa tonom materijala”, rekao je Urošević.

Što se tiče međustranačkih odnosa, tu bi se možda mogla povući paralela sa dugim lokalnim samoupravama, jer je saradnja sa opozicionim strankama veoma dobra, za razliku od one koju imaju, zaključio je Urošević, sa partijom koja je na vlasti i u Kragujevcu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.