Računi centra “Živeti uspravno” u blokadi

VIDEO K9: Četiri bankovna računa Centra "Živeti uspravno" za pružanje usluge personalne asistencije trenutno su u blokadi i pod prinudnom naplatom za iznos od 5,5 miliona dinara.

0
74

Četiri bankovna računa Centra “Živeti uspravno” i podračun za programska sredstva koja Grad Novi Sad odobrava za indirektne troškove usluge personalne asistencijei pod prinudnom su naplatom za iznos od 5.660.440 din, od čega je glavnica 4.021.543 din.

Kako bi Grad do kraja godine mogao da uplati odobrena programska sredstva za period maj-decembar, potrebno je da računi budu odblokirani do 30. novembra, a to je, kako kažu u Centru, moguće samo donacijama na njihov osnovni račun 340-5350-79.

Personalni asistenti se plaćaju prema ugovoru o delu, kažu u Centru.

Centar se od 2017. kontinuirano suočava sa blokadom računa, a sa ovim problemom dočekuje i 15. godišnjicu od kada organizuje asistenciju. Grad ovu uslugu namenski finansira od 2020, ali još uvek ne u punom obimu za osobe kojima je potrebna asistencija više osoba.

Iz Centra su pozvali nadležne da razmotre i mogućnost uvođenja pete norme za osobe kojima je asistencija neophodna 24 časa dnevno.

Personalni asistenti, kao i sve druge zaposlene osobe, imaju zakonom garantovana prava na slobodne dane, godišnje odmore, bolovanja, što praktično nepokretne osobe, a takvih je u Centru, uključujući i Ljiljanu, troje, onemogućava u obavljanju bilo kakvih funkcija.

Centar Živeti uspravno ima 50 dana da otkloni blokadu računa, a sve što je bilo u njegovoj mogućnosti da uradi za dostupnost usluge personalne asistencije, uradio je, kako navode.

Očekuju da u narednih 10 dana Grad Novi Sad trajno reši finansiranje punog obima usluge personalne asistencije dvema osobama kojima je nužna do 20 sati nedeljno zbog rasporeda i poklapanja smena, a pokriva je 168 i u što skorijem roku ukloni kriterijum po kome osoba da bi stekla pravo na finansiranje asistencije iz budžeta Grada mora da ima prebivalište u Novom Sadu najmanje godinu dana, čime će prestati stvaranje duga na tekućem nivou.

Do odgovora kojim bi optimalni nivo usluge od ovog meseca nadalje u potpunosti bio pokriven, Centar mora da nađe rešenje za dug nastao od 2011. do kraja prošle godine usled desetogodišnjeg projektnog i nakon toga nepotpunog finansiranja usluge budžetskim sredstvima i finansiranja asistencie prikupljanjem sredstava za 5 osoba u zajednici van Novog Sada.

“Da bismo mogli od 2024. nesmetano da pružamo uslugu i da se zajedno sa svima koji za to budu zainteresovani usmerimo na puno finansirnje svih radnih prava direktnnih pružalaca usluga socijalne zaštite i izmenu državnog pravlnika o minimalnim standardima, jer zbog ograničavajućih kriterijuma, 85% osoba sa invaliditetom nema pravo na finansiranje asistencije, moramo prvo otkloniti blokadu i za to je Centru u najkraćem mogućem roku potrebna podrška velikog broj ljudi koji će donirati i pozvati druge da doniraju, da bismo zaustavili konstantno povećanje duga rastom kamate, koja je na dnevnom nivou između 1.500 i 1.700 din.”, navode iz Centra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.