Racija, nedovršena priča

VIDEO K9: U zloglasnoj Raciji sprovedenoj na ovim prostorima u januaru 1942. godine od strane mađarskog okupatora stradalo je na hiljade judi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma. Istoričari danas pokušavaju da dođu do konačnog broja žrtava, rekao je Aleksandar Veljić u emisiji Otvoreni ekrana. On je naveo i da je poznat neposredni povod ovog krvavog zločina, ali ne razlog zbog čega je Racija iznenada obustavljena.

0
475

Do 19. januara 1942. sprovedeno je čišćenje terena u okolini Novog Sada, tokom kojeg su počinjeni najužasniji zločini, u Žablju, Gospođincima, Đurđevu, u Čurugu u kojem je istrebljena trećina tadašnjeg stanovništva.

Iako je taj deo teritorije bio potpuno odsečen, vesti o zločinu stigle su nekako i do Novog Sada.

“Međutim, valjda Novosađani prepostavljam, nisu baš očekuvali, zašto bi se to dogodilo, a onda je 21. januara odsečen grad kompletno od celog sveta. Bio je samo jedan teleprinter kod tadašnjeg vojnog zapovednika grada koji je bio povezan sa načelnikom generalštaba u Budimpešti i sve drugo je bilo odsečeno, telefonske, veze, saobraćajne veze, grad je bio potpuno zatvoren. Jedino su propuštali vozove, pa su sa vozova odmah skidali putnike i mnoge od njih otpremili odmah na Štrand”, rekao je Veljić.

Najgore tragedije dešavaju se kada se najmanje očekuju, rekao je Veljić, te se navodna potraga za ilegalnim oružjem i borcima protiv okupacije, što je bio izgovor mađarskih okupacionih vlasti za čitavu akciju, pretvorio u krvavi pir na novosadskim ulicama, koji je kulminirao na obali Dunava.

Među ubicama se istakao Marton Zeldi, koji je inače bio dvostruki vojni doktorant i među najboljim vojnim pitomcima budimpeštanske vojne škole.

“Ne biste mogli da zamislite da od jednog takvog čoveka nastane takav krvnik. A drugi je Šandor Kepiro koji je bio glavnokomandujući među žandarmerijom i koji je sproveo takozvano čišćenje terena, upravo od poteza Cara Dušana, pa duž današnje Futoške i Jevrejske ulice, sve do glavnog trga. Vojnicima i žandarmeriji je rečeno da je dosta više bilo legitimisanja, krv se hoće na ulicama, hoće se čišćenje terena, jedna odlučna akcija i tako su 23. januara oni krenuli, zapravo, u totalno čišćenje grada”, naveo je Veljić.

Opšti pokolj na petak, 23. januara 1942. godine, dešavao se na nekoliko stratišta u samom gradu, a na Štrandu od 9 časova ujutro do oko 15,15 časova, kada je iznenada stigla naredba da se racija obustavi.

“To je vrlo zanimljivo, vidite. Pojavila se crna limuzina na Štrandu, iskočio je neki oficir, došao do tog Martona Zeldija, tog krvnika i samo mu je dao napismenu naredbu. Špekuliše se zašto je to tako. Jedna od mogućnosti koju sam čuo, ali opet, to je samo mogućnost, znači, mi stvarno ne znamo šta bi mogao da bude razlog, ali recimo, ne znam koliko je poznato da je kumče Mikloša Hortija stradalo u raciji. Naime, on je bio admiral austrougarske flote i samim tim došao u dodir sa Srbima, pa se desilo da se nekom njegovom kolegi rodio sin kojem je, eto, Horti bio kum tom sinu”, kazao je Veljić.

Postoji teza da je Horti obustavio raciju na vest da mu je stradalo kumče, ili je, što je manja verovatno, nečija savest proradila, naveo je Veljić. Moguće je, na kraju, zaključio je Veljić, da je urodio plodom i apel civilne okupatorske vlasti koja se stalno žalila da vojska sprovodi odluke po svom nahođenju i bez ikakve konsultacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.