Putopis, lični dokument vremena

VIDEO K9: Putopisi su štivo koje se u vreme savremene komunikacije retko nalaze u vrhu najprodavanijih knjiga. Ipak, zbog svog specifičnog sadržaja oni i danas imaju široku čitalačku publiku, a pojedini putopisci novu vrstu inspiracije za svoja dela.

0
356

Sa putovanja većina ljudi donosi suvenire i fotografije, ali ima i onih koji te svoje doživljaje i uspomene pretoče u putopise i knjige koje ostaju čitaocima zauvek dostupne.

Jedna od njih je Radmila Gikić – Petrović, književnica i novinarka koja je pisala o svojim putovanjima širom sveta.

“Prvi onako zanimljiv put je bio u Indiju. Odmah da kažem, meni država ništa nije plaćala, ni jedno moje putovanje, uvek sam išla o svom trošku. U Indiji sam provela dve godine i to je jedno od najboljih mojih putovanja, odnosno, tu se verovatni i začela ideje- e, a sad ću ja da vidim šta radi svet”, rekla je Gikić – Petrović u emisiji Otvoreni ekran.

Izveštaji koje je je slala iz Indije potom su pretočeni u putopis, a kasnije su nastali i drugi. U vreme interneta, kada su svetske destinacije postale dostupne jednim klikom, postalo je obeshrabrujuće stvarati ovakvu vrstu štiva. To je međutim, proizvelo drugu vrstu inspiracije.

“To je meni bilo, da pomenem knjigu Koreja post skriptum, koju sam napisala i koja je stajala tačno 20 godina u fioci. Jer, istina, koga će sad to zanimati? Sve dok nisam našla neku vrstu rešenja, baš to ‘koga će to zanimati’ i celu knjigu zasnovala na tome – to nikoga ne zanima”, navela je Gikić – Petrović.

Upravo za tu knjigu, “Koreja post skriptum”, 2015. godine dobila je prestižnu nagradu za najbolje putopisno ostvarenje na srpskom jeziku  Ljubomir P. Nenadović. Ova knjiga koja je, prema rečima autorke, možda više roman nego putopis, ocenjena je kao, ne samo uspomena na jedno putovanje, nego i potresni dokument o tome kako izgleda čovekov pokušaj da prekorači granice nepoznatog.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.